Annons
Annons

Salaortens RF: "Vi behöver 65-plussarna"

Ridsport för alla hos Salaortens RF. Tillsammans med kommunen vill föreningen locka fler äldre till klubben, och låta stallbacken bli ett stopp på utflykter.

Foto: Salaortens RF

Salaortens RF har åtta 65-plussare som rider i två grupper. Klubben vill gärna ha fler, men vill också erbjuda andra aktiviteter än ridning. Som "syjunta", odling, kompishäng - och kaffe förstås.

Ridsport för äldre - Välkommen till inspirationsbanken

Utöver ridningen finns en syjunta som hjälps åt att laga bland annat hästtäcken och flera 65-plussare bidrar med hembakat till cafeterian vid tävlingar och andra arrangemang.

– Redan i dag har vi ett gäng 65-plusgubbar som har en träffpunkt här hos oss. De klipper anläggningens gräs och sköter vår fina trädgård. Någon är elektriker, en annan snickare, så de hjälper till med många andra saker också. Det viktigaste för dem är att det finns kaffe efteråt. Det går inte att beskriva hur värdefulla de är, säger ridskolans verksamhetschef Marianne Thyberg.

”Gubbarna” har tidigare haft döttrar som ridit på ridskolan och har också själva ridit tills för runt tio år sedan. Marianne Thyberg funderar över vad som ska hända med föreningslivet framöver om eldsjälar som de här inte längre orkar eller vill.

Man behöver inte låsa sig vid ridning – tänk stort!

– Vi behöver 65-plussarna eftersom de förstår vikten av föreningslivet. Eftersom de är här på dagtid när tempot är lugnare så får vi god kontakt både under lektioner och den viktiga fikastunden.

Ett försök att hitta fler äldre görs ihop med Sala kommun. Kommunen ska ta med intresserade på utflykter till olika aktiviteter där stallet och ridskolan blir en anhalt.

– Kanske de som ridit som yngre kan få upp ögonen för hästar igen. Men man behöver inte låsa sig vid ridning – tänk stort! Vill de inte rida så går det fint att plantera blommor eller ägna sig åt våra odlingslådor. Med gödslingen kan man ju säga att de aktiviteterna också blir hästrelaterade, säger Marianne Thyberg.

Samma sak gäller när klubbens 65-plussare nu ska bjuda med sig vänner från sina pensionärsföreningar för en prova-på-dag. Vill man inte rida finns det annat att pyssla med på anläggningen.

– I min värld får vi prova-på-grupper som kan gynnas av hästarna även på fler sätt än med ridning. Det vet ju alla att hästar får oss att må bra. Vi hoppas också att det kommer män som gärna vill ut ur sin lägenhet för att klippa vårt gräs till exempel

– Samtidigt är ridning fantastiskt som rehabilitering för olika krämpor, något man också bör hålla fram, säger Marianne Thyberg.

Klubben har en inkörd häst och törs man inte sitta på ryggen så kanske man vill åka med i vagn bakom.

– Tänk att hitta en vagn där man kan rulla upp en rullstol. Det vore läckert!

Antal medlemmar: 450

Lektionshästar: 18 + 3 privathästar, varav 1 går i verksamheten.

Finns: Två kilometer från centrala Sala, i Västmanland.

Ridsport är för alla! Våra föreningar erbjuder stallgemenskap för alla, från miniknattar till superseniorer. Ridsport är ofta ett livslångt intresse och möjligheten att återvända och ta vid där man en gång slutade, eller börja i mogen ålder, gör ridsporten unik. Svenska Ridsportförbundet har de senaste åren ökat satsningarna på målgruppen 65+, tack vare stöd från Riksidrottsförbundet. Vi vill att fler äldre ska hitta till stallet och inspirerar nu fler föreningar att göra mer för denna härliga målgrupp.

Publicerad:

Aktuellt