Annons
Annons

Möter världsmästarna i världscuppremiären

Till helgen startar Johanna Due Boje världscupsäsongen tillsammans med Mazy Klövenhöj.

Foto: Roland Thunholm

Tillsammans med sin Mazy Klövenhöj tar hon sig an ett svårt och samtidigt inspirerande motstånd i dressyrens världscuppremiär i Vilhelmsborg.
- Utmanande men enormt kul ska det bli, säger Johanna Due Boje.

Det är hon och landslagskollegan Jacob Nörby Sörensen som representerar Sverige när dressyren ser ut att få en stjärnspäckad start på resan mot världscupfinalen i Omaha, USA, 4-8 april 2023.

Tre fjärdedelar av det danska VM-guldlaget, de tyska OS-ryttarna Helen Langehanenberg och Dorothee Schneider samt Nederländernas Emmelie Scholtens är några av ryttarna som svenskarna ställs emot.
- Jag hoppas att vi kan ta oss till küren, men bara det blir svårt, säger Johanna Due Boje.

På lördagen rider de 17 startande det korta GP-programmet och de 15 bästa går vidare till söndagens kür.
- Jag sitter här och tittar på deltagarlistan och på vilka man kan gå om och det är tufft från början till slut. Men det är kul, det är så man blir bättre tänker jag.

Hon har funnits där i många år, varit min tränare och stöttepelare. Jag känner mig alltid väldigt trygg när hon är med.

Johanna har med sig bra känslor från den senaste tävlingen med Mazy Klövenhöj (äg: Annette Karlsson) och kanske kan det korta och nya GP-programmet för världscupen vara en fördel.
- Det är ju lite spegelvänt och det hoppas jag kunna dra fördel av, hon kan vara lite före ibland. Gör vi en fin GP utan missar så tror jag att vi kan ta oss till küren, säger Johanna Due Boje.

Landslagstränare Louise Nathorst kommer att vara på plats och det gör förutsättningarna bra.
- Hon har funnits där i många år, varit min tränare och stöttepelare. Hon är väldigt proffsig och skicklig på att förbereda för tävling och jag känner mig alltid väldigt trygg när hon är med.

När jag är klar kan jag sätta mig på läktaren och njuta av alla världsekipage och lära mig lite mer.

Oavsett resultatet i lördagens GP så väntar bra saker i Vilhelmsborg.
- Jag antar att vi startar efter världsranking så jag kommer förmodligen att starta tidigt. Så sedan kan jag sätta mig på läktaren och njuta av alla världsekipage och lära mig lite mer, säger Johanna Due Boje, just innan hon kör över Öresundsbron för att ta sig an årets världscuppremiär.

Dubbla silvermedaljören från VM i Herning; Cathrine Laudrup Dufour, har strukit OS-hästen Bohemian och kommer inte att rida världscupklassen utan i stället lilla touren på 7-åriga Vividus QRE.

Tolv deltävlingar väntar i den västeuropeiska ligan. De nio bästa ryttarna efter samtliga deltävlingar, samt regerande världscupvinnaren Jessica von Bredow-Werndl, går till finalen i Omaha, USA, 4-8 april.

Premiär för Lövsta Future Challenge International Dressage Tour

I Vilhelmsborg rids också den första deltävlingen i den nya, internationella U25-satsningen i dressyr: Lövsta Future Challenge International Dressage Tour Länk till annan webbplats.. I touren får U25-ryttare chans att tävla i U25-klasser under de tre världscupdeltävlingarna i Vilhelmsborg, Amsterdam och under Gothenburg Horse Show. I Vilhelmsborg startar Cecilia Bergåkra och Evelina Söderström för Sverige.

Andra svenska ryttare som är på plats och rider kringklasserna är Tinne Vilhelmson Silfvén, Emma Jönsson och Anette Christensson, samt ungdomsryttarna Laura Laustsen, Maja Hermansson och Olga Fischer.

Publicerad:

Aktuellt