Redo för reining
Westernsadel och cowboyboots – eller hoppsadel och ridstövlar. Är du sugen på att testa nya mönster spelar utrustningen mindre roll.
Nu hoppas reiningryttarna att fler vågar testa westernridningens dressyr.
Text: Sofia Johansson och Julia Navrén Foto: Roland Thunholm
Himlen är täckt av grå moln och regnet hänger i luften, men så fort vi öppnar bildörren och möts av ljudet av countrymusik är det som att världen får lite mer färg. Det vimlar av cowboyhattar, boots, skjortor, jeans och långa chaps med fransar. Det känns avslappnat och lite som att kliva in i en av scenerna i en westernfilm.
Platsen är Sanden Ranch som ligger utanför Ärla i Södermanland och den här dagen är det dags för världspremiär för lätta klasser i reining i Svenska Ridsportförbundets regi. I andra länder går det nämligen inte att tävla i reining förrän du nått svår klass.
En av dem som värmer upp är Emilia Hildenborg, 16, som från början mest ridit dressyr och hoppning. När hon besökte ranchen första gången blev hon nyfiken.
– Jag tyckte att det såg kul ut och ville prova, säger hon.
När hon fick testa en av ranchens quarterhästar gav det mersmak.
– Jag tyckte att det var jättespännande och började sedan med min egen ponny.
Sedan dess har hon kombinerat de olika grenarna. Dagen före reiningen tävlade hon och ponnyn Taurmore Silver hoppning på Sundbyholm. Men nu är hoppsadeln och ridstövlarna utbytta mot westernsadel och cowboyboots. Men det klurigaste är inte själva utrustningen utan att anpassa ridningen.
– I början var det jättesvårt att låta bli att ta något i tygeln. Jag är van att man ska rida med kort tygel och mycket i handen och i reining ska det verkligen vara helt lång tygel, säger hon och fortsätter:
– Men när jag har kommit in i det är det ganska skönt att rida utan något i handen. Nu tycker jag att det blir trevligare.
Markus Henriksson, 8, har ridit i tre år. Han började med engelsk ridning, men nu är westernridningen det bästa han vet.
– Jag har hoppat men det här är roligare, säger han.
Det som gör det kul är att det känns mer som att man löser uppgifter tillsammans när man rider.
– Man är mer med sin häst, säger han.
Lotta Wisén driver gården Sanden Ranch tillsammans med familjen. Hon är tävlingsryttare, reiningtränare och aktiv i Svenska Ridsportförbundets reiningkommitté. Hennes önskan är att fler ska upptäcka grenen och den här dagen betyder mycket för henne.
– Så himla ballt och superkul med så många olika hästar och nyfikna människor i alla åldrar, säger hon.
– Helt plötsligt öppnas det ju upp för alla, oavsett nivå och förkunskaper. Lätt klass är verkligen för alla typer av hästar och ryttare. Det man behöver för att vara med är en häst eller ponny och en nyfikenhet på sporten.
Reining beskrivs ofta som westernridningens dressyr. Den har sin grund i boskapsskötsel men blev sen en tävlingsgren i USA. Nu upplever hon att intresset växer även i Sverige och att grenen lockar olika typer av ryttare.
–Det kommer nyfikna från alla håll och både hopp- och dressyrryttare vill testa. En del lockas nog av kulturen runt reiningen. Många vill nog vara lite cowboys i smyg, säger Lotta Wisén.
Lotta Wisén hoppas nu att även ridskoleryttare ska få chansen att testa.
– Vi krigar ut information, har prova-på träffar och vill få fler ridskolor att upptäcka reining, säger hon.
Under hösten besöker hon flera föreningar för att visa att det går att genomföra med alla sorters hästar och ponnyer och utan särskild utrustning och att den går utmärkt att kombinera med andra grenar.
– Jag blir så glad när folk hör av sig och vill att jag ska komma och jag hoppas verkligen att jag kan inspirera, Något som Lotta Wisén vill lyfta fram är hur häst och ryttare jobbar tillsammans.
– Grejen med reining är kommunikationen mellan häst och människa. Vi visar ju våra hästar på en lös tygel och det handlar om att kommunicera med hästen på ett annat sätt än man kanske är van vid.
Dottern Lea Wisén, 14, är en av dem som växlar mellan grenarna och tävlar både reining och hoppning.
– Jag har mycket nytta av reiningen i hoppningen. Man lär sig att pricka mitten direkt och kommer man lite snett måste man trycka undan hästen med benen. Jag tycker att det är jättebra att variera. Om man kan tycker jag att man ska rida båda, säger hon.
Publicerad:
Vad är reining?
Reiningen kommer från arbetet med hästar och boskap på amerikanska gårdar, rancher, och blev sen tävlingsgren i USA.
Träningen sker med stor hänsyn till hästens välfärd där gott ”horsemanship” är centralt. Hästen ska uppfattas som ”willingly guided and pleasing to watch” som kan översättas med ”villigt manövrerad och behaglig att se på”, något som ställer krav på god träning och hästhållning.
Reining är sedan 2018 en av Svenska Ridsportförbundets tio tävlingsgrenar. Inom westernridning ses reiningen ofta som en form av dressyr.
Är du eller din förening nyfiken på att testa reining? Här kan du läsa mer.
Här är mönstren som du själv kan testa
Programmen i reining kallas mönster. Mönstren i de lätta klasserna kan ridas med vilken häst och utrustning som helst.
Så funkar det att tävla
Reining på högre nivå innehåller unika rörelser som kallas manövrar. Dessa har sitt ursprung i boskapshantering och har utvecklats till tävlingsmoment. Ingen av dessa tre rörelser ingår dock i lätt klass.
- Spin
Kan liknas vid en bakdelsvändning där hästen roterar 360 grader runt sitt inre bakben. Hästen trampar runt med frambenen genom att korsa över med det yttre frambenet framför det inre. I medelsvår och svår klass ingår alltid fyra varv spin åt båda håll.
- Rollback
Är en snabb 180-gradersvändning runt bakdelen som utförs direkt efter ett sliding stop. Direkt ur vändningen fattas galopp så att ekipaget galopperar tillbaka i samma spår.
- Sliding stop
Hästen galopperar och stannar genom att sätta under sig och glida på bakbenen samtidigt som frambenen fortsätter i trav tills hästen står stilla. Görs den rätt är det en mjuk rörelse. Det krävs mycket träning, särskilt anpassat underlag, speciella skor samt att hästen har en naturlig fallenhet för rörelsen.
- Poängen
Ekipaget startar på 70 poäng. En korrekt utförd manöver ger noll poäng. Därefter kan ryttaren få ett avdrag eller pluspoäng för varje manöver.
För vem passar reining?
Reining passar ryttare som gillar en kombination av precision och fart. För att börja krävs ingen speciell sorts häst eller utrustning. Alla kan testa reining, även på ridskolan. En välskolad reininghäst ska vara lugn, harmonisk och lätt att rida. Reining kan vara ett bra komplement för dig som vill ha en mer mjuk och avslappnad häst, även om du inte har ambitionen att tävla.
Vilke utrustning behövs?
I lätt klass behövs ingen särskild utrustning utan det går bra att rida i engelsk sadel. I medelsvår och svår klass krävs westernsadel. Då har även ryttaren kläder i westernstil, exempelvis cowboyboots och långa chaps (ett slags överdragsbyxor) i skinn eller mocka. Godkänd ridhjälm eller hatt med inbyggd hjälm är obligatorisk.
Den amerikanska quarterhästen
På lägre nivå kan man träna och tävla reining på vilken häst som helst. Från medelsvår klass och uppåt ingår däremot moment som kräver särskilda fysiska och mentala förmågor hos hästen. Reining på högre nivå rids därför nästan enbart på amerikanska quarterhästar. Quarterhästar har i generationer avlats för att fungera bra under långa arbetsdagar på de amerikanska boskapsrancherna och är starka, atletiska och snabba. Quarterhästarna är orädda och tuffa men för att inte stressa boskapen har den också avlats för att ha ett lugnt och stabilt psyke.