Sofia är yngst i landslaget

För Sofia Sjöborg ligger nu ett stort fokus på dressyrarbetet tillsammans med Bryamolga VH Marienshof Z. Foto: Jörgen Cardell
Hon pluggar till ingenjör samtidigt som hon har målet inställt på OS i fälttävlan. Följ med hem till
spetstruppens yngsta ryttare Sofia Sjöborg i Gloucestershire i västra England.
Text och foto: Jörgen Cardell
Sofia Sjöborg, 25, ska möta upp i en grå Volkswagen Golf på tågstationen Kemble ute på den engelska landsbygden. Så får jag ett sms. ”Förlåt, jag blir tio minuter försenad. Jag är bakom en traktor”. Det säger förstås mer om den engelska landsbygden än om henne. Här är inte platsen för våghalsiga omkörningar och det är fullt normalt med jordbrukstransporter på vägarna.
Vi befinner oss i västra England, i Gloucestershire. Här finns massor med gulliga små byar att besöka, men det är också en hot spot för kändisar och fälttävlansryttare. Inom bara någon mils omkrets kan du stöta på prinsessan Anne eller hennes dotter Zara Phillips. På egendomen Highgrove i närheten har kung Charles och drottning Camilla sitt sommarresidens. Kändisar som förre premiärministern David Cameron och fotbollsspelaren David Beckham bor i närliggande Chipping Norton.
Men tillbaka till ridsporten; det här är också en alldeles särskild plats att bo på om man är en fälttävlansryttare i världseliten. Här finns det goda förutsättningar för att träna. Det är lätt att hitta passande tävlingar för sina hästar och välkända Badminton ligger bara tio minuter bort.

Mamma och pappa har alltid stöttat mig, men från början visste de nog inte hur stort det skulle bli.
För Sofia Sjöborg har vägen hit gått via både Skåne och Tyskland – men började i London där hon föddes.
– Vi bodde i stadsdelen South Kensington när jag var liten. Men jag red aldrig där. Mamma började rida som lite äldre och red på en ridskola, Gleniffer, ute på landet dit jag följde med, berättar hon.
Det var först efter att ha tillbringat loven med kusinen Hedvig Wik i Sverige som hon blev nyfiken på fälttävlan.
– Jag följde med henne under somrarna när vi var i Skåne. Hon var den som inspirerade mig. På den engelska ridskolan var det nästan bara hoppning, så de såg lite förvånade ut när jag sa att jag skulle börja med fälttävlan, säger Sofia Sjöborg.
I dag är 25-åringen den yngsta ryttaren i landslagets spetstrupp.
– Mamma och pappa har alltid stöttat mig, men från början visste de nog inte hur stort det skulle bli, säger hon.

Redan som tonåring hade Sofia Sjöborg ett tydligt mål. Hon drömde då om att jobba och träna för dåvarande världsettan i fälttävlan, Michael Jung.
Sofia Sjöborg mejlade honom flera gånger men fick inget svar.
– Han får så många förfrågningar och jag valde då faktiskt att skriva ett brev. Jag tror att de tyckte det var lite coolt. Det blev en intervju, jag fick jobbet och åkte först dit utan några hästar. De kom senare. Min plan var att bara vara där i ett år, men senare förstod jag att det tar längre tid, säger hon.
Sofia Sjöborg blev kvar i Tyskland från 2016 till 2019.
– Jag lärde mig väldigt mycket. Nästan allt, säger hon.
Trots att hon, när hon kom dit, redan tagit medalj på junior-EM och tävlat trestjärnigt fick Michael Jung henne att backa bandet och fokusera på grunderna.
– Han började om med mig. Han tog mig tillbaka till var man sitter på en häst, var man ska ha benen och hur man bygger upp hästen från grunden.
– Det var också en perfekt tajming för min häst Belle (Bryjamolga VH Marienshof Z) att komma dit. Michael lärde mig hur man ska utbilda en häst för att komma till högsta nivån.
Efter tre år i Tyskland flyttade hon hem till England igen, men hon vänder sig fortfarande till sin förre chef och tränare när hon behöver råd.
– Jag har fortfarande kontakt med Michael. Ofta är det på tävling. Man kan fråga honom om vad som helst och man får bra svar. Han är så genomtänkt i vad han gör. Varje häst är en individ för honom, som behöver sin egen träning.

Att Sofia Sjöborg flyttade tillbaka till England och Gloucestershire berodde till stor del på att hon, redan för flera år sedan, kom in på universitetet i Bath och nu ville komma i gång med studierna.
– Jag läser en mix av mekanisk och elektrisk ingenjörsutbildning. Det passar inte mig att sitta och skriva långa texter. Jag har alltid varit ganska fysisk av mig, så det passar med tekniska ämnen, säger hon.
Att prestera som landslagsryttare på hög nivå och samtidigt plugga kan låta som en svår ekvation och det behövs stöttning från både universitetet, sponsorer och i form av stipendium.
– Kombinationen med studier och fälttävlan innebär mycket jobb och man behöver bra support, säger hon.
Upplägget kräver också god planering.
– Studierna är flexibla. Ska jag åka och tävla kan jag få extra tid med studierna. Universitetet i Bath har många OS-satsande atleter och är duktiga på att stötta. Just nu är det tre fulla dagar i veckan på universitetet. Under vintern, när tävlingssäsongen vilar, gjorde jag extra mycket jobb i skolan.

Foto: Roland Thunholm
I Sofia Sjöborgs lilla lägenhet, som ligger ett 50-tal meter från stallet, väntar ofta ett gäng olika matematiska formler på henne innan det är dags för nästa ridpass.
– Ja, ibland hör jag hästarnas gnäggande under nätterna, säger hon och skrattar.
Men det är inte bara när det kommer till universitetsstudierna som Sofia Sjöborg ser till att vara påläst. Det teoretiska är även något hon tar med sig och har nytta av på hästryggen.
– Jag rider ganska mycket med huvudet. Jag kan sitta jättelänge och planera för hur jag ska göra en sväng bättre, säger hon.
– Jag gillar också att rida heta ston och då behöver man känslan och tajmingen för att veta när man ska göra något. När man väl sitter upp på hästen har man inte så mycket tid att tänka.
Närmsta målsättningen är nu att höja sig i dressyren, för att sen kunna satsa fullt ut i terrängen.
– Jag tycker att jag alltid varit ganska bra tekniskt och har tränat mig till en bra hoppning. Svagheten tycker jag mer ligger i dressyren. Det gör att jag kanske försöker spara mina hästar lite i terrängen. Jag får nog satsa högre nu, på att vara bland topp tio och se mer till resultaten.
Publicerad:
Sofia Sjöborg
Ålder: 25 år.
Bor: Shipton Moynes i grevskapet Gloucestershire i västra England.
Familj: Mamma Juliet, pappa Mattias, bröderna Claes och Lukas.
Studerar: Till ingenjör vid universitetet i Bath.
Främsta merit: Varit med på VM och bidragit till att Sverige redan nu är kvalat till OS i Paris 2024.
Favoriter bland hästarna: Dhi Mighty Dwigth (som är pensionerad) och Bryamolga VH Marienshof.
Äter helst: En riktigt bra köttbit.
Ser jag helst på tv: Något lättsamt, kanske en komedi.
Gör jag helst en ledig dag: Jag är nästan alltid i gång, så då väljer jag att sova och städa.

Sofia Söborg och Bryamolga VH Marienshof Z.
Tre tips från Sofia Söborg
- Viktigast är först och främst att ha kul. Ha roligt och hitta någon som kan hjälpa dig på ett positivt sätt.
- Tänk på din häst i första hand. Den ska
inte åka med på tävling om den inte är helt fräsch. Världen går inte under om du
väntar en månad eller två. - Fokusera inte för mycket på farten i
terrängen. Det gäller i stället att vara bekväm i det man gör och sedan kommer farten naturligt
efter hand.