Ryttarfysik på schemat för hippologstudenter

Häst

Foto: Svenska Ridsportförbundet

Hippologstudenterna har ryttarysik på schemat och hos Tyresö Ryttarförening får personalen hjälp av personliga tränare.

Gabriella Thorell

Gabriella Torell Palmquist är doktor i idrottsvetenskap och huvudlärare i pedagogik vid Ridskolan Strömsholm. Från och med i år finns ryttarfysik i kursplanen på hippologprogrammet.

– Hippologerna ska utbilda andra och då är ryttarträning viktig. Forskning visar att avsutten träning ger bättre sits och inverkan på hästen. Det som fattas i nuläget är forskning om hur ryttare bör träna mer specifikt, säger hon.

De personliga tränare som i dag arbetar med ryttare är i de flesta fall själva ryttare, förstår sporten och vet vad som krävs och tar fram egna träningsupplägg.

– Vi kan säga utifrån erfarenhet vad som generellt borde fungera men det behövs mer evidensbaserad forskning i fysiologi och biomekanik om detta, säger hon.

Träning på arbetstid för hållbar personal

På Tyresö Ryttarförening har personalen fått träffa en personlig tränare på arbetstid. Passen har lett till att även eleverna har inspirerats och börjat träna avsuttet tillsammans ett par kvällar i veckan.

Nina Ström

Personalen på ridskolan har under hösten hunnit med ett par individuella PT-pass var och även tränat tillsammans i grupp.
– Vi vill att de ska hålla och vara kvar länge och inte behöva sluta för att de har ont. Det har absolut kostat mycket men det är det värt. Det är väldigt dyrt med sjukskriven personal så pengarna är väl investerade, säger Nina Ström, verksamhetschef.

– Träningen är även en motivationsgrej. Vi vill ju alltid bli bättre ryttare.

PT-passen har gett ringar på vattnet. Två gånger i veckan håller nu en av ridlärarna egna fyspass på ridskolan för ungdomar som också blivit peppade att träna.
– Och när de kör på så vill man ju hänga med säger Nina Ström.

Ridskolan har tidigare gjort försök att med avsutten träning, bland annat med eget gym.
– Men det var det ingen som använde. Vi har också pratat om att springa och vara med i olika lopp men det har inte blivit av. Det som är bra med en personlig tränare är att hon ofta hör av sig och frågar hur det går. Då får man en liten spark i baken att göra gör sin läxa och ser de positiva effekterna.

Helena Starkenberg

Tyresös PT Helena Starkenberg är ryttare, licensierad personlig tränare och hälsokonsult och driver företaget Ryttarform där hon arbetar med avsutten träning för att hjälpa ryttare att komma ännu mer till sin rätt i sadeln.

– En del vill ha hjälp med konditionsupplägg, många för att de vill öka stabiliteten eller främja liksidigheten. Den gemensamma nämnaren är att orka mer och rida bättre, men sedan kan de individuella behoven skilja sig åt, säger hon.

Den tuffaste utmaningen är att hitta tiden.
– Det är ofta den största barriären, säger hon.

Som PT försöker hon hjälpa till att hitta en modell som passar varje individ. För någon är det flera korta pass som funkar bäst, medan någon annan föredrar färre längre pass.
– Om vi scannar vardagen kan vi ofta hitta luckor för träningar. Kanske i stallet, kanske hemma, kanske under lunchen på jobbet. Det behöver inte vara så svårt.

Sju till tio minuter några gånger i veckan med miniband (kort gummiband) hemma gör stor skillnad

Jessica Lindgren är också personlig tränare som arbetar med ryttare. Hon instämmer i vikten av att fånga tiden.

– Sju till tio minuter några gånger i veckan med miniband (kort gummiband) hemma gör stor skillnad. Mina kunder märker en förbättring redan inom några veckor, säger hon.

– Träna dina svaga sidor. Eftersom ryttare är starkare på framsidan behöver baksidan tränas mer. Fram- och baksidan samt höger och vänster sida av kroppen ska vara lika starka för att kunna hålla kroppen i balans. När de svaga musklerna börjar att aktiveras och ”vaknar” gör det stor skillnad. Ju mer du sedan rider, desto snabbare kommer resultaten.

Genom att träna avsuttet blir ryttaren samtidigt mer medveten om sin kropp, och bygger på ett enkelt sätt mer kroppskontroll.

– Det är mental träning på samma gång, säger Jessica Lindgren.

Publicerad:

Visste du att

... det inom Ridsportens utvecklingsmodell på alla nivåer ingår avsutten träning som ett prioriterat fokusområde. Är du intresserad av mer information? Se ridsport.se eller kontakta daniel.bergqvist@ridsport.se.

Mikroträning i stallet

Ofta kan det vara svårt att hitta tid för sin egen träning utanför stallet. I samarbete med Försvarsmakten har därför Svenska Ridsportförbundet tagit fram tips på träning som du kan utföra i stallet, före eller efter ridning eller varför inte under tiden du fyller på vatten till hästarna.

Källa: Ryttarutveckling 1, Svenska Ridsportförbundet

Läs mer

Här finns inspiration i form av Träningsgaloppen hos Skaraortens Ryttarförening, hur tävlingsryttarna håller formen och tips på att hur du kommer igång.

Relaterade artiklar