Så kan du hjälpa hästen under pälssättningen

Islandshäst i lerig hage.

Foto: Svenska Ridsportförbundet/Mattias Bjurling

När sommarpälsen byts ut mot vinterpäls upplever en del ryttare och hästägare att hästarnas beteende förändras – och försöker köpa snabba lösningar i form av tillskott. Men enligt ­förbundsveterinär Peter Kallings är det bortkastade pengar.

Pälsfällning och pälssättning påverkas av ­ljuset och även om det är långt kvar tills det blir riktigt kallt har hästarna redan börjat plocka fram vinterpälsen.

– Hästen börjar att sätta ny päls när dagarna blir kortare och det är mindre ljus, så egentligen sätter de pälsen tidigare än vad många tror, säger Svenska Ridsportförbundets veterinär ­Peter Kallings.

Exakt hur lång tid det tar för hästen att växla mellan sommarpäls och vinterpäls varierar, bland annat beroende på ras och ålder.

Under tiden som hästen fäller och sätter ny päls upplever en del ryttare och hästägare att hästen förändras. En del tycker att pälsen blir glanslös och att hästen blir mer känslig i huden. Det finns också de som beskriver att hästen blir mer kittlig eller tycker att det är mer obehagligt att bli borstad eller sadlad. En del upplever ­också att hästens beteende blir annorlunda, att den ­exempelvis känns mer trött och inte lika pigg på att arbeta. 

Att hästen reagerar är inte så konstigt. Men alla hästar påverkas inte lika mycket.

– Det är naturligt för hästen att sätta päls och det får man acceptera. Hästar fäller päls och då kan de vara lite känsliga. Det är en del av deras naturliga beteende, säger Peter Kallings.

Att fälla pälsen tar inte så mycket energi. Däremot ökar behovet när den nya pälsen ska växa ut och det går åt protein och energi vilket kan påverka hästen.

En del hästägare och ryttare väljer att ge hästen tillskott under pälssättningstiden. Av gammal tradition är det många som väljer att ge hästen extra B-vitamin.

Under pälsfällning och pälssättning är det viktigt att fortsätta borsta men acceptera att hästen kan vara extra känslig.

Foto: Evelina Rönnbäck

Enligt förbundsveterinär Peter Kallings är det dock bortkastade pengar då det inte finns några vetenskapliga bevis för att det ska behövas tillskott av B-vitamin under pälssättningen. 

– En frisk häst som får bra foder och som är bra i hullet behöver varken B-vitamin eller protein­tillskott. Det där är en gammal villfarelse. De klarar det bra ändå.

Att B-vitamin är viktig för hästens ämnesomsättning håller han dock med om. Men eftersom hästen själv producerar B-vitamin i grovtarmen har den så mycket den behöver.

– För en frisk häst är det tillräckligt även under pälssättningen. Om hästen får mer B-vitamin än den behöver åker det rakt genom kroppen.

– Det är ingen häst som blir dålig av överskottet men en frisk häst kissar ut det, så det gör ingen nytta. 

Om hästen däremot saknar tillräckligt bra foder eller har för dåligt hull, kan det behövas tillskott av protein. Då får man ge mer eller bättre foder.

Att det trots detta finns ryttare och ­hästägare som ger B-vitamin och tycker att det fungerar tror han kan hänga ihop med en så kallad överförd placeboeffekt. När ägaren känner sig nöjd med att tro att den hjälper hästen och hästen kanske får mer uppmärksamhet och mer omvårdnad just under den här tiden, gör det kanske både hästen och ägaren mer nöjda och glada.

– Och det kan ju i sig ha en positiv effekt och då är det väl bra att utnyttja den i det här fallet, säger han. 

Att människan försöker leta efter snabba lösningar på problem är inte ovanligt, men här handlar det om att förstå att det tar tid och är normalt.

– Det viktigaste är att acceptera att det är ett naturligt beteende.  

Det man kan göra är också att fortsätta att borsta och träna, men acceptera att hästen är lite extra känslig just den tiden. 

I stället för att lägga pengarna på tillskott, som hästen kissar ut, tycker han att man bör satsa på att göra en foderanalys och ordentlig foderstat.

– Om man har koll på vad hästen behöver och om den får i sig bra och tillräckligt med foder behövs inga tillskott, säger Peter Kallings. 

Publicerad:

Portätt Peter Kallings

4 goda råd om pälssättning från Peter Kallings

  • Acceptera att det är ett naturligt ­beteende och låt det ta den tid som behövs.
  • Se till att hästen har bra foder. Om den har bra foder behövs inga tillskott.
  • Hjälp hästen genom att borsta och hålla den ren samt träna på som vanligt.
  • Satsa på att göra en bra foderstat i stället för att lägga pengar på tillskott.

Relaterade artiklar