Annons
Annons

Ridborgarmärket

Foto: Roland Thunholm

Ridborgarmärket är en riktigt ridsportklassiker som genom åren genererat kunskap, glädje och ett extra klirr i kassan hos många föreningar. Häng på Ridborgarjakten! I år med fler fina priser och möjlighet att välja hopp- dressyr- eller fälttävlanspris.

Tävlingen pågår mellan den 15 mars och den 31 oktober 2024, då det gäller för föreningen att kröna så många ridborgare det bara går. Flera etappvinnare koras längs vägen.

Varje märke betyder klirr i kassan för föreningen och det enkla ridprovet gör det möjligt för många att vara med. Ridborgartävlingen engagerar och ger kul möjligheter att marknadsföra ridsporten och er förening. Föräldrar, förstagångsryttare, nya hästvänner, kommunpolitiker, tävlingsryttare eller kanske lokala hockeyklubben? Alla kan ta Ridborgarmärket.

Det spelar ingen roll om föreningen har ridskola eller eller inte, enda kravet är att föreningen är ansluten till Svenska Ridsportförbundet.

Fler fina priser att välja mellan

Ridborgarmärket genomförs i samarbete med Ydre Grinden och i år får vinnaren välja pris. Hinder för hoppnig, fälttävlan eller staket och bokstäver till dressyrbanan. Bilder kommer inom kort.

Stolt historia

Premiären för Ridborgarmärket gick 1978. Sedan dess har många "märkt ut sig". Statsminister Ola Ullsten var först ut av riksdagspolitikerna att sitta upp. Senast var det Jakob Forssmed, minister med ansvar för idrottsfrågor, som tog Ridborgarmärket på skolhästen Baywatch hos Nyby Torshälla Ridklubb. Läs mer

Läs om Dals-Eds Ridklubb som vann 2022

Utse en ansvarig

Utse en ”Ridborgarmärkesbas” som är huvudansvarig i er förening, beställer märken och är kontakten mot Svenska Ridsportförbundet. Ridborgarbasen utser ett antal märkeskontrollanter i sin förening som bedömer de planerade ritterna. Meddela namn och kontaktuppgifter för Ridborgarmärkesbas och märkeskontrollanter till ridsportensforlag@ridsport.se så får ni tillbaka ett lösenord som ni behöver för att beställa era märken från SISU-förlag.

Läs mer här om hur märkestagningen går till

Beställa märken

Skicka ett mail till ridsportensforlag@ridsport.se i samband med att ni meddelar er ridborgarmärkesbas. Då skickas ett lösenord tillbaka till er som gör att ni kan beställa märken från SISU Förlag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. .

Pris för 2024 års märken är 650kr för en påse med 25 märken. Rekommenderat pris ut till eleven är 45 kr. Märken skickas ut från början av mars.

Kampanjmaterial

Hos SISU Förlag kommer det också att finnas en Ridborgarmärkesaffisch för beställning inom kort.

Här kan du ladda ner kampanjmaterial Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. fritt för använding, miniaffischer och enheter för sociala medier. Mappen fylls på efter hand.

Skicka in protokoll

Protokollen ska vara Svenska Ridsportförbundet tillhanda senast 24.00 på utsatt datum.

Protokoll Pdf, 250.4 kB, öppnas i nytt fönster. (pdf)

Ni väljer själva om ni vill skicka in till alla etapper eller bara till en etapp. Den förening med flest rapporterade tagna märken vid varje etapp vinner etappriset. Man kan inte tillgodoräkna sig redan redovisade märken i nästkommande etapp.

Skicka in protokollen via epost till hanna.danewid@ridsport.se

I protokollet ska finnas namn på personen, födelsedatum (ej personnr), och telefonnummer. Det enklaste sättet att skaffa protokoll är att skriva ut själv via länk ovan. Om någon uppgift saknas för den som tagit Ridborgarmärket räknas det inte som en genomförd ritt.

Final

Till finalen räknas alla protokoll som kommit in under året. Sista dagen att lämna in protokoll är den 31 oktober 2024. Slutresultat räknas ut med koefficient på totalresultatet i förhållande till klubbens medlemsantal.

Förstapriset delar vi ut under Sweden International Horse Show i Stockholm . Då välkomnar vi två representanter från föreningen som får ta emot priset och se en härlig föreställning.

#ridborgarmärket


Dressyr-, hopp- och fälttävlanspaket i prispotten

Publicerad:

Fina priser 2024 från

Ydre-Grinden

Etapp 1 - 15 mars – 30 april
Välj mellan:

 • Hinderpaket – Koppelräck med vågigt plank.
 • Markarbetespaket – Cavaletti, små block.
 • Fälttävlanspaket – Hinder SkiJump 70 cm


Etapp 2 - 1 maj – 31 juli
Välj mellan:

 • Hinderpaket – Koppelräck med vattenmatta.
 • Markarbetespaket – Cavaletti, stora block
 • Fälttävlanspaket – Hinder: Arrowhead Jump

ETAPP 3 - 1 augusti – 30 september
Välj mellan:

 • Hinderpaket – Oxer med staketutfyllnad.
 • Dressyrpaket – Dressyrbokstäver standard.
 • Fälttävlanspaket – Hinder Table/Pheasant Feeder 70 cm

FINALPRIS 31 oktober
Välj mellan:

 • Hinderpaket - Mediumpaket samt specialdesignad vinnaroxer.
 • Dressyrpaket - Komplett dressyrstaket 20x40.
 • Fälttävlanspaket – Fem kompletta fältävlanshinder.