Annons
Annons

Dubbel svensk ledning på EM i hoppning

Foto: Roland Thunholm

Det kunde inte ha börjat så mycket bättre. Jens Fredricson vann onsdagens tidshoppning på EM i hoppning i Milano och svenska laget toppar nationstävlingen.
- Man vet att man är med och att laget är med. Det känns som en väldigt bra start. Nu ska vi bara hålla ihop det, säger Jens Fredricson.

Många ryttare vittnade om samma sak: Banan i tidshoppningen såg lättare ut än vad den var.
- Banan krävde mer hoppning än vad man trodde när man gick den. Det var flera luriga linjer, säger Wilma Hellström, som inledde för Sverige med Cicci BJN (äg: WH Sporthorses).

Wilma Hellström och Cicci BJN gav Sverige en kanonstart. Felfritt och lagom snabbt.

Foto: Roland Thunholm

Det mästerskapsdebuterande ekipaget satte en säker felfri runda och en tid som skulle räcka till tolfte plats när alla 85 ekipage korsat mållinjen.

- Vi hade en plan att inte rida fullt ut, att hålla det så tajt som möjligt utan att ta för stora risker. Hon kändes väldigt bra. Jätteskönt att man kan sköta sig när man är i laget, säger Wilma.

Zuccero växer med alla uppgifter han ställs inför. En riktig stjärna.

Foto: Roland Thunholm

Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero (äg: Holsteiner Verband) gick ut som andra ekipage i laget. Planen var att rida lagom fort, men i mål var ekipaget felfritt, snabbast dittills och gick upp i ledningen.

Han är modig, han är försiktig, han är lätt att rida.

- Zuccero har de komponenter som vi vill ha hos en riktigt, riktigt bra häst. Han är modig, han är försiktig, han är lätt att rida, säger Rolf-Göran, som ligger sjua totalt inför fortsättningen.

Snart skulle det bli en ny svensk ledare. Jens Fredricson och Markan Cosmopolit (äg: Interbreed AB & Strömsholms Marketenteri) gick ut med startnummer 58 av 85. Med ett uttalat mål att satsa och rida fort var det högsta växeln i från början. Jens berättar om uppladdningen inför mästerskapsstarten:

- Jag har sovit. Och sen har jag lyssnat på Five Finger Death Punch i en halvtimme för att komma i rätt sinnesstämning. Det får inte vara för mycket opera, det kan man ha när man sitter hemma och trimmar. Men man måste vara lite vass. Man måste kunna möta ryttarna här och tänka ”flytta på dig, jag är bättre än vad du är”, annars har man redan förlorat.

Om det hade varit slalom så är det här första mellantiden. Där lyser det grönt. Men det är några mellantider kvar innan målgång.

Det visade sig vara en vinnande uppladdningsstrategi. Tiden i mål på 71,98 sekunder räckte inte bara för att gå upp i ledning. Av återstående 27 ryttare var det ingen som kunde slå Jens.
- Om det hade varit slalom så är det här första mellantiden. Där lyser det grönt. Men det är några mellantider kvar innan målgång. Man får inte ropa hej än, menar Jens, och syftar på att det är fyra hoppningar kvar innan de individuella medaljerna ska delas ut på söndag.

Henrik och Iliana var ett av bara två ekipage under 70 sekunder. Men fick fyra sekunders tillägg för en rivning.

Foto: Roland Thunholm

En som också är sugen på medalj är Henrik von Eckermann som rider mästerskapsdebuterande stoet Iliana (äg: Dufour Stables). Tidsmässigt var han snabbast i svenska laget med 69,38 sekunder, men hinder 3a föll på vägen och därmed läggs fyra straffsekunder till. 73,38 räckte ändå till sjätte plats individuellt. Och hjälpte Sverige säkra ledningen före jagande Schweiz.

- Hon hoppade super och kändes jättebra. Hade det varit en nolla så hade det sett väldigt bra ut. Nu var det inte det, men ändå så pass snabbt att jag kunde hjälpa laget, säger Henrik, som själv knappt uppfattade att han var i hindret.

- Jag kan inte säga nu direkt efteråt varför nerslaget kom. Jag måste titta på det. Kanske att jag kom lite nära och la på lite för mycket ben för att klara bakbommen, och så fick jag frambommen istället.

Vi har en väldigt, väldigt bra lagsammanhållning. Alla strävar åt rätt håll och det är otroligt viktigt i den här sporten, även om det är en individuell sport.

Med de individuella placeringarna 1, 6, 7 och 12 blev det en riktig pangstart för svenska laget som leder lagtävlingen på totalt 1,51 fel före Schweiz, tätt efter med 1,92 fel. Henrik von Eckermann menar att bra laganda är en av framgångsfaktorerna bakom de blågula resultaten.

- Vi har en väldigt, väldigt bra lagsammanhållning. Alla strävar åt rätt håll och det är otroligt viktigt i den här sporten, även om det är en individuell sport. Det är en jättebra grupp och det är kul.

Jag tänker alltid att jag inte ska titta för att det är så jobbigt, men jag kan inte låta bli.

Han är själv en av dem som verkligen engagerar sig i sina lagkamrater, finns på framhoppningen och diskuterar taktik. Men att stå vid sidan och titta när de hoppar är nervöst.

- Det är jättejobbigt att titta på. Jag tänker alltid att jag inte ska titta för att det är så jobbigt, men jag kan inte låta bli, erkänner Henrik.

Storhoppande Castres var högt över de flesta hinder.

Foto: Roland Thunholm

För Sveriges individuella ekipage Petronella Andersson och Castres van de Begijnakker Z (äg: Stephex Stables) började tidshoppning bra. Men halva rundan in föll hinder nummer sex, en stor oxer efter vattnet. Efter ett till pet mot slutet av banan lades åtta sekunder till på sluttiden.

- Han stod emot lite efter vattnet och då fick jag trycka på. Jag tror kanske att det var jag som tryckte på för mycket så att han rev framkanten. Nästa fel var lite tvärtom: Han var väldigt försiktig vid framkanten och hoppade för högt uppåt och gick ner lite för tidigt, analyserar Petronella.

Även om placeringen, 45, är en bra bit ner i resultatlistan så har ekipaget goda chanser att avancera i kommande hoppningar. När tiden omräknats till fel enligt EM:s speciella räkneregler har Petronella 5,15 fel och är ett nedslag ifrån topp-tio.
- Jag har något att jobba på. Vi får ladda batterierna inför morgondagen.

Fullständig resultatlista individuellt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Aktuell ställning individuellt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (med tid omräknat till fel)

Aktuell ställning lag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt