Grönt kort

Alla som tävlar, från inbjudningstävling och uppåt ska ha tagit Grönt kort, oavsett om man är häst- eller ponnyryttare, kusk eller voltigör. Grönt kort är ett bevis på att du har den breda grundkunskap som behövs inför en tävlingsstart.

Vill du ta grönt kort?

Om du önskar ta grön tkort för att få börja tävla ska du kontakta din Grönt kort-ansvariga i föreningen som kan ge dig information om när nästa Grönt kort-kurs startar. Enbart föreningar anslutna till Svenska Ridsportförbundet kan arrangera Grönt kort-kurser samt genomföra examinationer.
Föreningar kan meddela distriktet om deras grönt kort kurser, vi publicerar informationen om kurserna på hemsidan, se här.

Grönt kort-kursen består både av en fysisk träff med kursledare och en utbildningswebb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Du genomför Grönt kort på webben innan den fysiska träffen. Webdelen ska vara genomförd och godkänd minst 5 dagar innan träff med kursledaren. Testerna i webdelen innehåller frågor om Svenska Ridsportförbundets organisation, tävlingsfrågor i ridsportens grenar samt frågor om hästen.

Det här behöver du göra:

 1. Anmäl dig till en Grönt kort kurs, de har ofta koll på planerade och kommande kurser
 2. Ha koll på förkunskapskraven Pdf, 672.5 kB, öppnas i nytt fönster. (pdf med intyg och förkunskapskrav) som är nya från 2021
 3. Grönt kort kursen är uppbyggd i två delar
  - En del som du gör på webben
  - En fysisk del som du har tillsammans med kursledare
 4. Gå in på SISU Förlag AB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., klicka för att beställa ditt digitala utbildningsmaterial, därefter kommer en länk via mail som ger dig behörighet till webbplatsen Grönt kort.
  Denna webbdel skall du vara klar med senast fem dagar innan träff med kursledare.
 5. Var delaktig i de fysiska träffarna och lycka till!

Här hittar du ett intyg om förkunskaper Pdf, 672.5 kB, öppnas i nytt fönster. (pdf), med bilaga som innehåller information om vilka förkunskaper som behövs. Intyget ska fyllas i och lämnas till ansvarig Grönt kort-utbildare i föreningen, i samband med den första fysiska träffen med kursledaren.

Registrering av grönt kort i TDB

Den som går Grönt kort kursen kommer under kursens gång att registrera sig i tävlingsdatabasen (TDB) om hen är över 18 år och inte finns registrerad som ryttare på annans konto.
Viktigt! Alla barn som finns registrerade i TDB sen tidigare som ryttare under sin förälders/målsmans profil ska inte skapa ett nytt konto i samband med Grönt Kort-kursen. Minderåriga ska/bör inte ha en egen inloggning utan ska läggas till under "Mina sidor - Ryttare" under förälders/målsmans profil i TDB.
Grönt kort kan registreras på person som har eget konto eller på ryttare som finns på målsmans konto. Det är kursledaren tillsammans med distrikten som registrerar det gröna kortet.


häst

Här kan du hitta Grönt kort kurser hos föreningar.

häst

Information för dig som har ett gammalt fysiskt grönt kort.

häst

Information för dig som önskar bli handledare.

Innehåll