Annons
Annons

30 år av hästjobb - av unga för unga

Hipp hurra för CUS som fyller 30 år i år.

Foto: Svenska Ridsportförbundet

I 30 år har Centrala Ungdomssektionen, CUS, tagit täten för unga i ridsporten, flyttat berg och förändrat kulturer.
–Nu blickar vi framåt för att se hur vi kan fortsätta engagera unga, jobba för hästvälfärd och för att ridsporten ska vara en viktig samhällsdebattör, säger Amber Widegren, ordförande i CUS, som firade 30 med kalas under Sweden International Horse Show.

För hundra år sedan var ridsport praktiskt taget bara för män, militärer och de bättre bemedlade. Idag är vi en av Sveriges största ungdomsidrotter och en folkrörelse som till stor del vilar på ungas engagemang. Sedan Svenska Ridsportförbundet bildades i sin nuvarande form 1993, är ungas inflytande i ungdomssporten ridsport, en stadgereglerad självklarhet. Det är unikt inom idrotten och innebär i praktiken att unga alltid tar plats i styrelser i ridklubbar, distrikt och i förbundsstyrelsen. I så gott som alla föreningar finns idag aktiva ungdomssektioner, US, som samlar unga kring kul aktiviteter och DUS, distriktens ungdomssektioner, som är stöd för alla US. Centrala Ungdomssektionen sätter ungt perspektiv på alla ridsportfrågor och sprider gemenskap och hästkunskap i ridsportsverige.

Se några av milstolparna i ung ridsports historia i vår miniutställning Pdf, 2.8 MB.

Milstolparna är många i CUS 30-åriga historia. Ungdomsledarutbildningen och ungas inflytande i ridsporthistorien sträcker sig  också längre än så.

Foto: Svenska Ridsportförbundet

Sandra Ruuda är ordförande i Svenska Ridsportförbundet och själv varit en del av CUS och ridsportens ledarskola under flera år.
– Ridsportens ungdomsinflytande är ju helt unikt. Jag hade inte varit där jag är idag om det inte hade varit för CUS och distriktens sektioner, säger hon.
– Det är där jag har lärt mig allt samtidigt fått ett rikt nätverk av kunniga människor. Ridsportens ungdomssatsning har varit helt avgörande för mig, och jag hoppas den kan vara det även för andra. Att få vara ung i ledande position har sporrat mina drivkrafter.

Vi kunde flytta berg och ändra kulturer säger Sandra Ruuda som har tiden i CUS att tacka för mycket. Erfarenheterna att det går att förändra tar hon med sig i sitt uppdrag som förbundsordförande.

Foto: Svenska Ridsportförbundet

Projekt X var ett ungt initiativ för jämlikt idrottsstöd och för att stärka flickor i föreningslivet. Massor av studiecirklar satte fart på opinionsarbetet och en demonstration på Avenyn i Göteborg samlade 1300 personer.

Foto: Svenska Ridsportförbundet

Det var i samband med att Ridfrämjandet bildades 1948 som ungdomar började befolka stallgångarna, ridskolorna växte fram och med den även ett ökat fokus på ungdomsfrågor. Milstolparna i historien är många. Ridsportens ungdomsledarkurs har idag 50 år på nacken och i början på 1990-talet var det till exempel CUS och ridsportens unga som bokstavligen tog täten i Projekt X, ett upprop för mer jämlikt idrottsstöd och för att stärka flickor i föreningslivet, som bland annat manifesterades med en demonstration med 1 300 deltagare längs Avenyn i Göteborg 1994, med dåvarande förbundsordförande Pehr G Gyllenhammar i spetsen.

Ungas initiativ och engagemang är avgörande för en trygg ridsport, även om ansvaret för trygghetsfrågorna i ridsporten tydligt ligger på vuxna. CUS var först ut att lyfta trygghetsfrågorna inom ridsporten, även om innebörden av trygghet varierat under åren. “Vara”var till exempel ett projekt som omfamnade flickors självkänsla i slutet av 1990-talet. Och i Må bäst med häst pratades trygghet i termer av hälsa och välbefinnande.

CUS tog också initiativet till Trygg i stallet-lådan som lanserades 2015, en grön låda full av skarpa verktyg för både unga och vuxna för att öka gemenskapen och sätta i gång samtal om allt från näthat, sexuella övergrepp och hur en kan vara en bra kompis.
– För att kunna prata om svåra frågor krävs en kultur där man i grunden känner sig trygg och för det flesta är stallet en sådan plats, även om det inte är så för alla alltid, säger Sandra Ruuda.

Det var som att flytta berg och få trodde nog det var möjligt, men är det något jag lärt mig i ridsporten är att det verkligen går att påverka och förändra kulturer, och det är också något jag tar med mig i min roll som ordförande idag

Under Sandras tid i CUS rökte många i ridsporten, unga som vuxna. Det röktes i stallcaféet, på stallbacken, i ridhus och i styrelserum. Men tack vare CUS och ungdomarnas initiativ till kampanjen Rökfritt, gjordes ett hästjobb som praktiskt taget fick ridsportens föreningar att fimpa för gott.
– Det var som att flytta berg och få trodde nog det var möjligt, men är det något jag lärt mig i ridsporten är att det verkligen går att påverka och förändra kulturer, och det är också något jag tar med mig i min roll som ordförande idag, säger hon.

Amber Widergren från Uppsala är ordförande i CUS, som blickar framåt och sätter hästvälfärd och ungas engagemang högt på dagordningen.

Foto: Svenska Ridsportförbundet

Kampanjen fick som sagt föreningar runtom i landet att fimpa och vann dessutom, som enda idrottsorganisation hittills, ett fint pris av världshälsoorganisatonen WHO.

Under Sweden International Horse Show i börja av december firades 30 år av fantastiskt ungdomsengagemang med fest och möten mellan nya och äldre CUSare.
– Det blev ett fantastiskt kalas och massor av återblickar, pepp och kloka inspel för framtiden, summerar Amber Widegren.

Sagt om CUS och ridsportens unga ledarskola:

 

Ridsporten har också gett mig känslan att inte behöva kämpa mig till mitt inflytande för att jag är kvinna, eller för att jag var för ung. Det var aldrig ett problem. Tvärtom, vi behövdes. En bättre skola än ridsporten går inte att köpa för pengar.
Karin Mattsson om sin tid i CUS. Karin är idag ordförande i Svenska Skidförbundet och f d ordförande i Riksidrottsförbundet

Att vara med i en ungdomssektion ger massor! Det ger minnen för livet, vänner för livet och massor av erfarenheter till arbetslivet.

Det är känns stort att få vara med och fostra nästa generations stalltjejer. Av det blir man väldigt peppad. En bra ungdomssektion lyfter hela föreningen

CUS-firare på Friends.

Foto: Svenska Ridsportförbundet

Publicerad:

Aktuellt