Annons
Annons

Svensk ungdomsledarkurs rullas ut i Europa

Foto: Susanne Walström

I ett halvt sekel har unga inom ridsporten fått möjlighet att utveckla sitt ledarskap genom Svenska Ridsportförbundets ungdomsledarkurs. Via det europeiska förbundet EEF får ungdomar i fler länder nu chans att ta del av våra lärdomar genom ett liknande program där Ungern är först ut.

Unga är otroligt viktiga för svensk ridsport. Vår ungdomsledarkurs Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som funnits i flera decennier och lockar omkring 500 deltagare varje år, har även väckt uppmärksamhet utomlands och går nu på export. Förra hösten lanserade nämligen EEF Länk till annan webbplats. initiativet Equestrian Young Leaders Europe, baserat på svenska och holländska ungdomsledarkurser där den holländska ungdomsledarkursen i sin tur är inspirerad av den svenska. Svenska Ridsportförbundet har aktivt bidragit till att utforma det europeiska programmet, inte minst vad gäller trygghetsfrågor. Bland annat har vi delat med oss av vårt förebyggande trygghetsarbete, med material som Trygga Ledare och Trygg i stallet-lådan likväl som det utbildningsmaterial som våra utbildare använder.

– Det är fantastiskt roligt att det finns ett sånt intresse för våra ungdomsledarkurser och det har varit så roligt att få dela med oss av alla våra erfarenheter samtidigt som vi fördjupat samarbetet med andra länder kring ungdomsfrågor, säger Catrine Hermansen, som arbetar med trygghetsfrågor på Svenska Ridsportförbundet och har varit delaktig i projektet.

Programmet kommer till en början att rullas ut i Ungern, Norge och Bulgarien, där Ungern haft sina första aktiviteter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i november med sju ridklubbar medan de andra två länderna planerar starta i januari 2024. Ungern har haft omkring 120 deltagare på kursen, som täcker ämnen som bland annat säkerhet och hållbarhet. Både Sverige och Nederländerna stöttar de tre länderna de första månaderna, genom webbinarium och andra kunskapsdelande aktiviteter. Svenska Ridsportförbundet delar bland annat med sig om de lärdomar vi dragit från Trygga Ledare, som till exempel hur man förebygger kränkningar och trakasserier samt hur man stärker unga i trygghetsfrågor utan att lägga över ansvaret på de unga.

Publicerad:

Aktuellt