Annons
Annons

Kom igång med trygghetsarbetet. Bodens RKUS tipsar.

– Trygghet kan handla om att få vara sig själv och att känna sig välkommen varje gång man är i stallet säger säger Agnes Arespång, ordförande i Bodens Ridklubbs prisbelönta ungdomssektion. Här ger de tre enkla tips för att komma igång med trygghetsarbetet.

–Alla ska få vara och bli accepterade precis som de är. Men trygghet handlar också om att veta hur saker fungerar i stallet och att man är trygg i sin roll, säger Agnes Arespång.

Bodens ungdomssektion prisades med Ridsportens trygghetspris 2023 för sitt initiativ Hej på dig, som inspirerar till att se och möta alla med ett Hej. Hur vi alla, med start i det lilla, kan göra stor skillnad och sprida glädje.

–Börja enkelt och med att göra en Hej-policy, tipsar Agnes Arespång.
– Hos oss är det svårt att missa budskapet och våra ambassadörer som har Hej-tröjor har ett särskilt ansvar att sprida det vidare. Vi tar alla tillfällen att prata om policyn och den postitiva stämningen sprider sig snabbt.

Så här ser Bodens Hej-policy ut.

  • Hälsa alltid på alla du möter.
  • Bemöt alla precis som du själv vill bli bemött.
  • Ett leende kommer du långt på. Du kan göra någons dag mycket bättre bara genom att hälsa och vara glad.

Du kan göra någons dag mycket bättre bara genom att hälsa och vara glad

Vuxna har ansvaret för tryggheten i stallet men ungas delaktighet är avgörande.
– Det är viktigt att alla i stallet förstår hur de kan bidra till en schysst kultur och även ge input till de vuxna i stallet, menar Agnes.
– Nu börjar Hej-policyn verkligen sitta och trygghetsarbetet kännas i hela klubben.

Ett annat tips är att ta hjälp och inspireras av andra.
– Vi kollar ständigt runt hur andra föreningar gör, lär oss massor av andra och knyter nya kontakter för att utveckla arbetet.

Varje gång Bodens RKUS samlar barn- och unga avsätts alltid tid till trygghetsfrågor och att lära känna varandra. Som genom att spela Trygg i stallet-spelet där inga frågor är för svåra att prata om och där teman som mobbing, sexuella trakasserier eller hur man ska vara schysst på nätet, blir pratbara.
Mingel-Bingo är ett av flera sätt att lära känna varandra lite mer, tipsar Agnes.
– Alla får en bingobricka med olika uppdrag eller frågor som det gäller att pricka av för att få bingo. Det kan handla om att hitta en person som inte är född i Boden eller en kompis för att rida ut. Det viktigaste är att kompis- och trygghetsfrågor alltid finns med på agendan.

Tre trygga tips från Bodens RKUS

  • Skaffa en Hej-policy
  • Inspireras av andra föreningar
  • Ha trygghetsfrågor kompisövningar som stående punkt på agendan.


Publicerad:

Aktuellt