Annons
Annons

Bodens Ridklubbs ungdomar vinner Ridsportens Trygghetspris 2023

Hej hej! Här är gänget från Boden som står bakom Hej på dig: Liw Persson, Alice Krutrök,Tyra Helin, Mindra Ledin, Mimmi Millberg, Ida Medeström, Lova Rutberg, Agnes Arespång och Alma Lifbom

Foto: Susanne Walström

– Att säga hej och möta varandra med ett leende är en lika enkel regel som att inte springa i stallet. Det säger Agnes Arespång, i Bodens Ridklubbs ungdomssektion, som genom initiativet Hej på dig sprider glädje i hela klubben och vinner Ridsportens Trygghetspris 2023. Priset delades ut i samarbete med Stenbecks Stiftelse under Sweden International Horse Show den 3 december.

– Trygghet kan handla om att få vara sig själv och att känna sig välkommen varje gång man är i stallet säger Agnes Arespång, ordförande i ungdomssektionen.
Men så är det inte alltid för alla. Det visade en medlemsundersökning som gjordes i Bodens Ridklubb nyligen.
– Otryggheten kan vara en känsla man har här i stallet eller kanske något man bär med sig hemifrån, tillägger hon.

Ungdomssektions styrelse engagerar 15 tjejer från 13-22 år som jobbar för gemenskap och samlar klubbens barn och unga runt olika aktiviteter. För att öka tryggheten i stallet lanserade de Hej på dig- satsningen som hämtar kraft i föreningens Hej-policy [se nedan], och som idag omfamnar hela klubben.
– Vi vill förmedla att alla är viktiga och kan bidra till tryggheten i stallet, säger Agnes Arespång.

Hej från Bodens RK här:

I Hej-caféet bjuds det på hembakta Hej-muffins som smakar magiskt.

Foto: Susanne Walström


- Hej på dig! är ett fantastiskt exempel på hur det går att göra stallet till en trygg plats för barn och unga. Bodens Ridklubbs Ungdomssektion inspirerar till hur vi alla, med start i det lilla, kan göra stor skillnad, säger Catrine Hermansen, juryns ordförande och projektledare för Trygga Ledare på Svenska Ridsportförbundet.

Vi vill förmedla att alla är viktiga och kan bidra till tryggheten i stallet

Hej på dig syns och känns och sprider sig snabbt hos Bodens RK. Här finns Hej café med Hej-muffins, Hej-kvällar för barn och unga... Överallt påminns alla om de trygga budskapen. Hej-ambassadörer med blå Hej-tröjor är också särskilt utbildade för att möta olika situationer i stallet.
­
Ungas trygghet vilar dock ytterst på vuxna. Därför har ungdomarna i Bodens Ridklubb varit pådrivande i projektet Vuxen i stallet.
– Alla barn har inte en trygg vuxen att vända sig till. Vuxen i stallet går ut på att det alltid ska finnas en vuxen där om det skulle vara något, säger Agnes Arespång.

Alla barn har inte en trygg vuxen att vända sig till.Sara Damber är verksamhetschef på Stenbecks Stiftelse:
– Vi är stolta att stödja Trygga Ledare i deras årliga utdelning av Ridsportens Trygghetspris. Genom priset uppmärksammas ungdomsdrivna projekt som främjar trygghet inom ridsporten. Initiativ som Hej på dig är avgörande för en mer inkluderande miljö för barn och unga i stallet. Stort grattis till Bodens Ridklubbs Ungdomssektion för en välförtjänt utmärkelse.

Ridsportens Trygghetspris instiftades 2019 på initiativ av Sophie Stenbeck. Priset är en skräddarsydd utbildning av Stiftelsen Friends värd cirka 20 000 kronor.

– Vi är extremt tacksamma, stolta och förväntansfulla för framtiden och vårt samarbete med Friends, säger Agnes Arespång.

 

Motivering
För den helgjutna satsningen Hej på dig som sprider pepp och värme i hela föreningen och inspirerar till hur alla i det lilla kan göra stor skillnad för andra. Initiativet vuxen i stallet är dessutom mycket viktigt för att det alltid ska finnas trygga och lyhörda vuxna kring barnen i stallet.

Bodens RK:s Hej-policy

  • Hälsa alltid på alla du möter.
  • Bemöt alla precis som du själv vill bli bemött.
  • Ett leende kommer du långt på. Du kan göra någons dag mycket bättre bara genom att hälsa och vara glad.

Fakta Bodens Ridklubb
Föreningsdriven ridskola
600 medlemmar
377 medlemmar är under 26 år
450 ridande varje vecka
32 ridskolehästar och en toppmodern ridanläggning
Bodens Ridklubb bildades 1968 men har militära anor från 1907, en av Sveriges äldsta ridklubbar.

Hyllades under Sweden International Horse Show. Bodens RK:s ungdomssektion fick ta emot priset av bland andra Sandra Ruuda, Svenska Ridsportförbundets ordförande, hoppryttaren Peder Fredricson och Erik Ljunggren, Stenbecks Stiftelse.

Foto: Roland Thunholm

Publicerad:

Aktuellt