Annons
Annons

Ridpodden pratar sexuella övergrepp

–Vi behöver bli tydligare med vad vi står för och ha ett tydligare fokus på den som blivit utsatt. Det är alltid hästtjejernas perspektiv vi ska utgå ifrån. Det är dom som bär upp sporten och ger man sig på hästtjejerna då bryter man mot allt som vi gemensamt står för. Det säger Svenska Ridsportförbundets ordförande Sandra Ruuda som medverkar i senaste avsnittet av Sveriges Radios Ridpodden.

Varför drabbas ridsporten av sexuella övergrepp, kan hästen bli ett maktmedel för en förövare och vad gör egentligen Svenska Ridsportförbundet åt saken? Det är några av frågeställningarna som journalisten Christian Ohlsson och ridsportprofilen Maria Gretzer tar sig an i Ridpodden Länk till annan webbplats..

–Vi måste vara tydliga med det vi står för och det som gäller inom vår verksamhet, säger Sandra Ruuda.

Sandra Ruuda, Svenska Ridsportförbundets ordförande.

- Det är den utsattes perspektiv vi ska utgå ifrån och det är den som är förövare ska ställas utanför organisationen.

Ett systematiskt trygghetsarbete, med bland annat utbildning av ledare, är viktigt för att förebygga trakasserier och kränkningar, menar Sandra Ruuda.

–Vi har ett proaktivt arbete där vi gör vi gör många insatser, framför allt utbildningsinsatser som riktar sig till våra föreningar med deras ledare och aktiva. Det här är i gång och vi har en så kallad Basutbildning som är ett grundläggande krav när man ska bli ridlärare, tränare, ledare. Det är en utbildning som jag kommer gå nu som nytillträdd ordförande som är basen där värdegrunden har ett stort fokus.

Cecilia Kjellgren är forskare i socialt arbete och om bland annat sexuella övergrepp på Linnéuniversitetet. Hon är också en del i Svenska Ridsportförbundets Trygghetsråd.

- Det som händer där (i ridsporten reds. anm) händer också på andra platser så det är inte så att det är något alldeles specifikt för ridsporten, men det är viktigt att se att det finns många möjligheter i stallmiljön att något kan gå snett, säger Cecilia.

Publicerad:

Aktuellt