Annons
Annons

De flesta ridskolehästar går i flock

Flocken framföra allt, när hästarna får välja. De här hästarna bor på Suderby Gård på Gotland.

Foto: Kalle Melander

Hästar är flockdjur som behöver kompisar som leker och kliar. På landets cirka 430 ridskolor går 99% av alla hästar i större flockar i snitt åtta timmar om dagen, visar Svenska Ridsportförbundets statistik.
- Flocken fostrar trygga hästar som också blir tryggare på jobbet som ridskolehästar, säger ridskolerådgivare Anna Reilly.

Hästar är gräsätare som behöver ströva fritt, söka föda och få tugga. Som vilda djur på stäppen sökte hästar föda 14-18 timmar per dag. De är också sociala djur som behöver sin flock för att leka och känna sig trygga.

Hästvälfärd handlar om att alltid se till hästarnas naturliga behov och beteende.

På landets ridskolor finns cirka 10 000 hästar och ponnyer. Så gott som alla går i hagen i större flockar och i genomsnitt åtta timmar per dag visar Svenska Ridsportförbundets statistik.

Statistiken kommer från REQS, det vill säga det protokoll för kvalitetssäkring som används vid besöksverksamheten i våra medlemsföreningar.
- Hästar som går i flock lär känna varandra, fostrar varandra och blir tryggare tillsammans. Det är också något som följer med på ridlektionerna. Trygga hästar ger en trygg verksamhet, säger Anna Reilly.

Hagrutinerna varierar mellan ridskolor och verksamheter men det vanligaste är att hästarna går i flock, dagtid innan ridskolejobbet tar vid på eftermiddag och kvällar. Antalet ridskolor med grupphästhållning ökar dock något. Då kan hästar till exempel stå på stall några timmar under dagen och gå ute resten av dygnet.

Men att vistas i hage handlar om mer än att vara ute i friska luften.
- Det gäller att hästarna får rätt stimulans och möjlighet att röra sig och helst också att söka föda. Att stå i en mindre hage kan ibland skapa tristess och gör att hästarna börjar tugga på staketen i stället, säger Anna Reilly.

Tillgången till mark är förstås en viktig förutsättning för att tillgodose hästarnas behov. Något som inte alltid är självklart på stadsnära anläggningar, när samhällen växer och bostäder konkurrerar om attraktiv mark.
- Att värna om marken runt våra anläggningar är att värna om hästvälfärden och det behöver vi får kommunerna att förstå, säger Anna Reilly.

Tack vare besöksverksamheten i distrikten fylls faktabanken REQS på med viktiga uppgifter om våra medlemsföreningar. Uppgifter som är viktiga för att förstå och utveckla svensk ridsport, inte minst genom positiva kommunsamarbeten.

Här några snabba fakta om Sveriges - och världens bästa ridskola.

Från föl till ridskolehästar- Se filmen om hållbara hästar för Sveriges viktigaste hästjobb från Sundby ridskola och Holmtebo Connemarastuteri. Och kolla in hur samarbeten mellan avel och ridskola kan se ut.

Publicerad:

Aktuellt