Annons
Annons

Satsning på hållbara hästar till Sveriges viktigaste hästjobb

Stofölen Holmtebo Annabelle och Holmtebo Kelsey ska så småningom föra aveln vidare på Holmtebo connemarastuteri.

Foto: Susanne Walström

Genom en långsiktig satsning vill Svenska Ridsportförbundet främja hållbara ridskolehästar och svensk avel.
- För att möta och förstå våra hästar är det viktigt att veta var de kommer ifrån och vilka erfarenheter de har, säger Anna Reilly, ridskolerådgivare på Svenska Ridsportförbundet.
Följ med till Sundby Ridskola och Holmtebo connemarastuteri i en film om ridskolan och hästar för Sveriges viktigaste hästjobb.

Det är svårt för många att hitta ridskolehästar så för att på sikt öka rekryteringen av hållbara hästar initierade Svenska Ridsportförbundet Ridskole- och Utbildningssektion 2020 en tioårig satsning för att inspirera fler samarbeten mellan ridskolor och uppfödare.

Häng med till Sundby Ridskola och Holmtebo connemarastuteri i en film om ridskolehästar och tanka om avel för Sveriges viktiogaste hästjobb.

Alla har inte möjlighet att föda upp hästar på ridskolan och tillgodose unga hästars behov, men det är viktigt att sprida inspirerande exempel och kunskap om alternativ som finns.

Det ska vara som på ett femstjärnigt hotell

Hur hästar växer upp och fostras i flocken är viktigt för att de ska bli trygga och hållbara.
– Det ska vara som på ett femstjärnigt hotell, säger Elisabeth Ljungstorp från Holmtebo connemarastuteri utanför Valdermarsvik i Östergötland när hon beskrivet vikten av de första åren i hästens liv och att de får växa upp under rätt förhållande och i en trygg flock. Elisabeth har många olika kunder och sedan 20 år flera samarbeten med ridskolor.

Läs mer om Holmtebo i Häst&Ryttare Länk till annan webbplats.

– Alla förtjänar en riktigt bra häst, säger hon bestämt.

Det finns många anledningar att köpa svenska hästar, menar Anna Reilly:

– Här i Sverige har vi bra foder, marker, och djurskydd. Och genom att köpa svenska hästar minskar vi dessutom både långa transporter och smittor.

Idag finns cirka 10 000 ridskolehästar i Sverige.

–På ridskolan gör hästarna ett jätteviktigt jobb och betyder så mycket för så många, både barn och vuxna. De får oss att växa på så många sätt och ger oss kärlek, vänskap, motion, idrott, friskvård och ro i själen. Hästar blir precis som vi människor trygga av att ha en uppgift och fasta rutiner, säger Anna Reilly.

När hästen är 26 år och har jobbat varje dag på ridskolan och varit till stor glädje för oss som jobbar där och alla elever. Finns det något pris på den? Näe.

En del i satsningen handlar också om att lyfta hästvälfärden på ridskolan, så att fler svenska hästägare ska se ridskolan som ett alternativ för deras hästar när de ska säljas.

– På ridskolan finns professionell personal som följer hästarna i varje steg och hästarna får stimulans och rörelse. Vår statistik visar tydligt att de flesta ridskolehästar står i box, vi ser en ökning av ligghallar och så gott som alla ridskolehästar går i hagen varje dag i större flockar.

Vår statistik visar tydligt att de flesta ridskolehästar står i box, vi ser en ökning av ligghallar och så gott som alla ridskolehästar går i hagen varje dag i större flockar.

Mats Mellberg har drivit Sundby ridskola i Huddinge sedan 1971 och har sedan över 30 år ett bra system med egen avel på ridskolan och samarbete med uppfödare Småland. Där får de där de unga hästarna växa upp innan de börjar skolas in på ridskolan.
Men är det inte väldigt dyrt att föda upp hästar på ridskolan? Det tar ju trots allt många år innan hästen kan gå in fullt i jobbet som ridskolehäst?
Mats Mellberg svarar:
- Då tänker jag så här, om en häst varit dyr eller billig, det vet jag den dagen den har tjänat ut. När hästen är 26 år och har jobbat varje dag på ridskolan och varit till stor glädje för oss som jobbar där och alla elever. Finns det något pris på den? Näe.

Sundby ridskola i Huddinge utanför Stockholm föder upp de flesta ridskolehästar själva. Här finns vidsträckta hagmarker och alla förutsättningar som krävs.

Foto: Svenska Ridsportförbundet

Satsningen på hållbara ridskolehästar genomförs i samarbete med HNS och LRF, SWB, Ackordshästtstiftelsen och Svenska Hästavelsförbundet. Bland annat har flera inspirationsträffar genomförts under åren för att få uppfödare och ridskolor att hitta varandra. Att lyfta inspirerande exempel är också en del av projektet.

Publicerad:

Aktuellt