Annons
Annons

Ryttargympa håller Lidingös 65-plussare i gång

Lidingö Ryttarförening har en ridgrupp för 65-plusryttare. Klubben har också två grupper för ryttargympa, en aktivitet som blivit väldigt uppskattad.

– Gympan leds av en av våra privatryttare som också jobbar som personlig tränare hos Friskis & Svettis. Hon är både lyhörd och entusiasmerande, och lite pådrivande, säger Cathrine Hedborg, projektansvarig för klubbens satsning på 65-plussare.

Ridgympa gör susen i alla åldrar.

Foto: Lidingö RF

I samband med gympan äter deltagarna lunch eller fikar.

– En stor grej med den här satsningen är ju att träffas, så det är väldigt trevligt att kunna ses efteråt över lite mat eller kaffe.

Sex äldre rider en gång i veckan på dagtid och med ”vanlig” dressyrträning. Cathrine Hedborg rider själv i den gruppen. En gång har det hållits lektion med sådant markarbete som görs för att förbereda sig och hästen för hoppning. Där fick även andra ryttare än 65-plussare delta.

– Det var fart och fläkt med bland annat ridning över cavaletti på volter. Det blev väldigt populärt, säger Cathrine Hedborg

Som ansvarig för 65-plusprojektet funderar hon hela tiden på nya idéer. En av hennes tankar är att samla de äldre i en Trygg-i-stallet-grupp eller liknande eftersom det ju alltid behövs hjälpande händer i stallet eller caféet.

– Det är ganska många som följer med sina ridande barnbarn hit. Kanske skulle de vilja ha någon uppgift? De kan få fika, en jacka eller en väst eller så kan vi bjuda på en föreläsning eller en utflykt.

– En annan idé är att starta en kurs i hästkunskap, säger hon.

– Jag har nu skickat en förfrågan till 65-plusryttarna om vad de skulle vilja göra framöver. Vi får se vad de svarar.

Ridsport för alla!
Våra föreningar erbjuder stallgemenskap för alla, från miniknattar till superseniorer. Ridsport är ofta ett livslångt intresse och möjligheten att återvända och ta vid där man en gång slutade, eller börja i mogen ålder, gör ridsporten unik. Svenska Ridsportförbundet har de senaste åren ökat satsningarna på målgruppen 65+, tack vare stöd från Riksidrottsförbundet. Vi vill att fler äldre ska hitta till stallet och inspirerar nu fler föreningar att göra mer för denna härliga målgrupp.

Inspiration
Ridsport för äldre - så jobbar andra föreningar

Lidingö RF
Medlemmar: Cirka 800.

Lektionshästar: Lidingö Ryttarförening samarbetar med Ridskolan Stockby med 20 lektionshästar och lika många ponnyer, och Lidingö ponnyridskola med 14 ponnyer.

Finns: I kommunen Lidingö, strax utanför Stockholms city.

Publicerad:

Aktuellt