Annons
Annons

Idrottsministern får inte glömma ridtjejerna

Bristen på ridanläggningar är alarmerande och köerna av barn som vill börja rida blir allt längre. Förra veckan gav regeringen ett uppdrag till Centrum för Idrottsforskning (CIF) att kartlägga tillgången till idrottsanläggningar, med fokus på kommunala skolfastigheter.

Att regeringen uppmärksammar anläggningsbristen inom idrottsrörelsen är efterlängtat. Men för ridsporten – Sveriges näst största ungdomsidrott - är det avgörande att översynen har ett bredare fokus än idrottshallar.

Att regeringen fokuserar på anläggningsfrågan är välkommet. Men att idrottsminister Jakob Forssmed så tydligt fokuserar på kommunala skolfastigheter visar på en snäv bild av idrottsrörelsen. Ridsporten kan inte använda gympasalar utan har helt andra behov. Därför förväntar jag mig att CIF får ett bredare uppdrag där hela idrottsrörelsen tydligt inkluderas, säger Sandra Ruuda, ordförande för Svenska Ridsportförbundet. 

Svenska Ridsportförbundet har länge arbetat för att uppmärksamma politiker på behovet av både nya anläggningar och av att rusta upp befintliga stall och ridhus. Många anläggningar är idag slitna och fyller inte de behov som finns.  

Ridsporten är Sveriges näst största ungdomsidrott och alla ridtjejer och ridkillar runt om i landet behöver anläggningar att rida på. Intresset för att rida är enormt och har vi inte tillräckligt med anläggningar riskerar vi att behöva stänga ute barn och unga från idrottslivet, säger Sandra Ruuda.

Publicerad:

Aktuellt