Hästvälfärdsrådets Göran Dalin sprider kunskap och inspiration till ridlärare och tränare
Ridlärare och tränare har en nyckelroll i att agera förebilder och förmedla kunskap om hästvälfärd till sina elever. Under helgen fick dessa yrkesgrupper påfyllning på kunskapskontot från bland andra Göran Dalin.
Svenska Ridsportförbundet anordnade under den gångna helgen ett ridlärar- och tränarkonvent i Uppsala öppet för licensierade tränare, diplomerade ridlärare, beridare och unghästutbildare. Där bjöds bland annat på information och inspiration om trygghet, säkerhet och hästvälfärd. Just hästvälfärd har hamnat alltmer i fokus för omvärlden den senaste tiden och Göran Dalin mötte en engagerad och intresserad publik när han pratade hästvälfärd på temat ”Etik, välfärd och hållbarhet för den arbetande hästen före, under och efter karriären.”
– Ridlärare och tränare har i sina roller en central roll för ridsporten och därmed för hästvälfärden. Det är till dem unga och föräldrar vänder sig till för att få råd och svar på sina frågor. De blir viktiga förebilder, eller rent av influencers, och därmed en viktig kunskapskanal för oss som förbund, säger Göran Dalin, som är vice ordförande i förbundsstyrelsen samt ordförande i Svenska Ridsportförbundets Hästvälfärdsråd Länk till annan webbplats..
– En ridlärare och en tränare har olika möjligheter att ta ansvar och att påverka hästvälfärden, där en ridlärare (och ridskolehästen) möter elever medan en tränare möter såväl elev som häst. Deras förutsättningar och teamet de jobbar med ser olika ut, men båda yrkesrollerna har ett ansvar. Alla har ett ansvar.
Krav på årlig fortbildning
Genom krav på årlig fortbildning kan Svenska Ridsportförbundet se till att ridlärare och tränare hålls uppdaterade med färsk kunskap inom olika områden.
– Det är en verkligen en styrka att Svenska Ridsportförbundet kräver årlig fortbildning och vi tycker att det är en jätteviktig del ur kvalitetssynpunkt, säger Göran Dalin.
Under sin dragning gav Göran Dalin bland annat en uppdatering kring hästvälfärdsdebatten såväl på hemmaplan som utomlands likväl som det arbete som görs både internationellt och inom Svenska Ridsportförbundet när det kommer till hästvälfärdsfrågor. Det handlade om såväl aktuella frågor som långsiktiga utmaningar rörande till exempel hästars hållbarhet och prestation. Presentationen handlade också om olika faser i hästens liv -- om unga hästar, tävlingskarriär och om den åldrande hästen. Göran Dalin -- som till yrket är veterinär och under många år arbetat med utbildning och forskning på SLU där fokus varit på häst -- hade ett övergripande medskick till publiken:
– Vi måste utgå från hästens grundläggande fysiska och mentala förutsättningar och behov. Jag trycker alltid på vikten av detta men det är så viktigt, säger han.
Publicerad: