Annons
Annons

Från snö och -20 grader till utomhusseger: ”Inte optimalt”

Amanda Staam på Corpoubet AT avslutade starkt i Jardy. Bilden är arkiv.

Foto: Kim C Lundin

Fälttävlansryttaren Amanda Staam från Moholm lämnade ett Sverige i vinterskrud och levererade formbesked direkt när hon på lördagen vann CCI3*-S i årets första internationella start.

Det var långt ifrån de bästa förutsättningarna. När Sverige fick en sen släng av vinter var det inte lätt att träna terrängritt och kondition inför säsongspremiären i fälttävlan som väntade i Nederländerna. Men Amanda Staam hade gjort allt hon behövde för att komma i segerform.

– Inte den optimala uppladdningen precis, men ändå har allt funkat väldigt bra, båda mina hästar kändes toppenfina, säger Amanda Staam.

Med Carilda Rose AT slutade hon 26:a, med Corpoubet AT kom segern.

– Dressyren var bättre än förra året, jag kunde leverera ett jämnt och fint program. I hoppningen är han fortsatt väldigt stark, trots att det var första gången han hoppade utomhus i år så kändes det jättebra. Och terrängen kändes precis som förra säsongen, ingen ringrost alls, säger vinnare Staam när hon summerar fälttävlans tre delmoment.

”Kråkan” var riktigt taggad ska jag säga. Men jag tog det lite lugnt för han ska ju gå fyrstjärnigt nästa vecka.

Hur kändes det att få lämna startboxen och ge sig ut på terrängbanan igen efter vinteruppehållet?

– Ja det har man ju verkligen saknat, riktigt härligt. Och ”Kråkan” var riktigt taggad ska jag säga. Men jag tog det lite lugnt för han ska ju gå fyrstjärnigt nästa vecka, säger hon om segerhästen som stannar kvar på samma tävlingsplats men går upp en klass kommande helg.

Amanda Staams mål för 2023 är EM som rids i franska Haras du Pin 9-13 augusti.

– Och också att göra det väldigt bra där, säger hon just efter säsongens första vinst.

I CCI2*-S tog Amanda Andersson en fin andraplats efter Lara Liedekerke - Meier, Belgien. I samma klass slutade samma Amanda också sexa med Double Carat. I CCI'3-S slutade Anna Svane på plats 26.

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kronenberg, Nederländerna internationell fälttävlan
CCI3*-S: 1) Amanda Staam, Sverige, Corpoubet AT, 31,1 straffpoäng 2) David Doel, Storbritannien, Galileo Nieuwmoed, 33,3 straffpoäng 3) David Doel, Storbritannien, Captain Tiger Tilly, 35,4 straffpoäng 21) Anna Svane, Sverige, Elektronic, 47,5 straffpoäng 26) Amanda Staam, Sverige, Carilda Rose AT, 56,3 straffpoäng

Kronenberg, Nederländerna internationell fälttävlan
CCI2*-S: 1) Lara Liedekerke - Meier, Belgien, Formidable, 62, 27,8 straffpoäng 2) Amanda Andersson, Sverige, Jersey, 28,5 straffpoäng, 3) Isabel Kristin Dalecki, Tyskland, Caruso JH, 32,3 straffpoäng, 6) Amanda Andersson, Sverige, Double Carat, 34,3 straffpoäng


Publicerad:

Aktuellt