Annons
Annons

Historisk Top 10-seger till Henrik: ”Underbart”

Henrik von Eckermann lyfter segerbucklan med  trean Peder Fredricson till höger och tvåan Simon Delestre till vänster i bild.

Foto: Haide Westring

Sveriges hoppkung ska sent glömma 2022. I succéårets sista månad slog han till på nytt och vann som förste svensk klassen han så länge drömt om; Rolex IJRC Top 10 Final i Genéve.

- Så underbart! Det har varit en dröm så länge. När den här finalen gick i Stockholm 2013 såg jag bucklan och tänkte att en dag…, säger han just efter drömmarnas seger han tog knappt fyra månader efter de dubbla VM-gulden i Herning.

När de tio bästa på hoppningens världsranking gjorde upp i den så prestigefyllda finalen var det världsmästaren och världsettan Henrik von Eckermann som vann tillsammans med King Edward (äg: Dufour Stables AG), 93 hundradelar före tvåan franske Simon Delestre med landslagskollegan Peder Fredricson och Catch Me Not S (äg: Ebba Berglöf) på tredje plats med ett fel.

Tillsammans med en King Edward i toppform vann Henrik von Eckermann Top 10 Finalen 2022.

Foto: Haide Westring

Med dubbelt svenskt på pallen var det på nytt en historisk och magnifik kväll för svensk hoppsport och allra störst var den för Henrik von Eckermann. Han har vunnit OS-guld, dubbla VM-guld, Superfinalen på Global Champions Tour och massor av andra stora segrar. Men det hörs på rösten att fredagens seger i Top 10 Finalen slår sig in mycket högt på listan.

- Det är något väldigt speciellt. En klass bara för de allra bästa med en sån otrolig nivå, man vill ju bara vinna den någon gång. Jag har varit så nära två gånger och ingen svensk har vunnit den innan, det gör det också väldigt speciellt,och så klart extra kul att få med sig Peder upp på pallen, säger Henrik von Eckermann.

Otroligt nervöst. Jag trodde kanske att jag hade missat det ändå för jag kom lite nära på näst sista hindret och bara kände hur klockan tickade.

I den omvända startordningen gick han ut som trea från slutet i andra omgången. Han var en av fyra felfria och vid samma antal fel efter omgång två skulle tiden avgöra så att gå mot klockan var tvunget för att rida om segern. Felfritt igen för Henrik och King Edward och sedan var de bara att vänta in sista ryttaren Simon Delestre.

- Otroligt nervöst. Jag trodde kanske att jag hade missat det ändå för jag kom lite nära på näst sista hindret och bara kände hur klockan tickade, men det räckte och nu var det min tur den här gången.

Och en ny tung seger för King Edward…vad betyder det?

- Han var helt fantastisk, igen, som han alltid är. Det känns så bra för det var hit jag siktade efter VM, när han vann världscupen i Verona i oktober så var det på andra växeln egentligen, och just att man kan lägga upp en plan som håller är väldigt viktig, säger Henrik von Eckermann.

Peder Fredricson och Catch Me Not S slutade trea i Top 10 Finalen 2022.

Foto: Haide Westring

För Peder Fredricson betydde dagens tredjeplats en ny pallplats i en världsklass. Men är det något svenska hoppryttare gör just nu så är det att sikta på seger och med ett tidsfel i omgång hade han inte avgörandet i egna händer. Men med en felfri ritt i omgång två klättrade han från plats fem till tre.

- Jag är gladare nu än efter första rundan, svarade han på arrangörens fråga om han var glad att vara på pallen, innan han som så många andra tackade för en magnifik tävling.

För segern fick Henrik von Eckermann, förutom en klocka från huvudsponsorn, runt 1,8 miljoner kronor. Peder Fredricson red tack vare tredjeplatsen till sig cirka 830 000 kronor.

På söndag väntar Rolex GP för Henrik von Eckermann och Peder Fredricson Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Resultat

Top 10 Final, 1,60-hoppning med två omgångar: 1) Henrik von Eckermann, Sverige, King Edward 0+0 fel, 48,42 sek 2) Simon Delestre, Frankrike, Cahman Jolly Jumper, 0+0 fel, 49,35 sek 3) Peder Fredricson, Sverige, Catch Me Not S, 1+0 fel, 57,30 sek

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt