Annons
Annons

Tidigare ATG-talangen världscupdebuterar i Stuttgart

Amanda Landeblad var ATG Talang under 2022 och har sedan dess tagit stora steg mot internationell toppnivå. Här med For Killy vid Falsterbo 2023.

Foto Mathilda Ahlberg/Bildbyrån.

Hoppryttaren Amanda Landeblads karriär har tagit fart på allvar sedan hon var en ATG-talang under 2022. Efter en utomhussäsong där hon bland annat ridit nationshoppning på Spruce Meadows gör hon nu världscupdebut tillsammans med For Killy.
– Otroligt kul att vara här! Vi har byggt upp detta under lång tid så det känns tryggt, säger Amanda Landeblad från läktaren i Stuttgart.

Det är en intensiv tävlingshelg vid de femstjärniga stortävlingarna på tysk mark. Världscup i dressyr, hoppning och körning samt Indoor Eventing står på programmet och förutom Amanda Landeblad är Sofia Sjöborg och Patrik Kittel på plats för Sverige. Sofia och Eastbourne slutade åtta i onsdagens inomhusfälttävlan och på fredagsförmiddagen följde Amanda Landeblad Patrik Kittel och Bonamours världscupkval från läktaren.

– Det finns alltid något man kan ta till sig, säger Amanda Landeblad som rider For Killy i söndagens världscup.

Vi har ofta väldigt mycket fokus på hästen men det finns så mycket vi själva behöver tänka på.

Precis som många andra av deltagarna i ATG Talang, programmet för Ryttarutveckling Nivå 4 som Svenska Ridsportförbundet genomför i samarbete med ATG, har hon tagit stora kliv mot internationell toppnivå efter avslutat program.

– Det var väldigt värdefullt att vi la mycket tid på hur vi ryttare kan utvecklas. Vi har ofta väldigt mycket fokus på hästen men det finns så mycket vi själva behöver tänka på för att bli bättre, som vår egen kost och träning till exempel, säger Amanda.

Hon har ju gjort allting hur bra som helst i år så det känns jättespännande och också väldigt bra att göra detta.

Hon är direktkvalad till söndagens världscupklass och det kommer att bli den största inomhusklassen de gjort. De har gjort de femstjärniga VC-tävlingarna i Göteborg och Oslo men då ridit GP-klassen över 1,55-hinder. Nu handlar det om världscup och 1,60.

– Det är lite annat för oss att komma inomhus, men hon gick jättefint på Elmia och hon har ju gjort allting hur bra som helst i år så det känns jättespännande och också väldigt bra att göra detta, säger Amanda Landeblad.

Söndagen 19 november klockan 15.10 går startskottet för hennes första världscup. Den sista förberedelsen gör hon tillsammans med For Killy i fredagens 1,55-hoppning.

– Jag vill göra en lite större klass så att hon är med i matchen, och jag själv också för den delen, säger Amanda Landeblad inför världscupdebuten.

Kittel vidare till avgörandet

Med procenten 72,087 slutade Patrik Kittel sexa i fredagens Grand Prix tillsammans med Bonamour. I och med det gick han vidare till lördagens kür då världscuppoängen delas ut. Patrik Kittel leder just nu den Västeuropeiska ligan i dressyrens världscup efter bland annat seger i världscuppremiären i Herning. 52 poäng ger honom 12 poängs marginal till franska tvåan Morgan Barbancon. Finalen för både hoppning och dressyr rids i Riyadh i april 2024.

Så här kan du följa världscupen i Stuttgart:

Världscupen Dressyr lördagen 18 november klockan 17.00

Länk till livesändning hos FEI-tv/ClipMyHorse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Startlistor och resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Aktuell ställning i Västeuropeiska ligan Dressyr Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Världscupen Hoppning söndagen 19 november klockan 15.10

Länk till livesändning SVT Sport Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till livesändning hos FEI-tv/ClipMyHorse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Startlistor och resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Aktuell ställning i Västeuropeiska ligan Hoppning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt