Annons
Annons

Henrik von Eckermann kvar på toppen – tangerar rekordtiden som världsetta

Där satt den! I augusti 2022 tog Henrik von Eckermann emot armbindeln som tillhör aktuell världsetta i hoppning. I november 2023 har han fortfarande kvar den.

Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån

När senaste världsrankningen presenteras står det klart att hoppryttaren Henrik von Eckermann har säkrat 16 månader som världsetta. Bara en ryttare i världen har varit kvar i toppen av rankningen lika länge.
- Självklart är det kul att var nummer ett för det är ett kvitto på att det går bra, säger Henrik von Eckermann.

Det var i augusti 2022 som svensken tog över den så eftertraktade vita armbindeln, den som bärs vid alla tävlingstillfällen av hoppryttaren som rankas som nummer ett i världen. 14 augusti samma år blev Henrik von Eckermann världsmästare både individuellt och i lag tillsammans med King Edward.

Sedan dess har framgångarna fortsatt på en närmast osannolik nivå. Det har gjort att han nu tangerar rekordet satt av Scott Brash, britten som var världsetta under 16 månader i rad från november 2013 till februari 2015.

Det är både VM-guldhästen King Edward och andra hästar från stallet och egna tävlingsverksamheten i Kessel, Nederländerna som hoppat hem segrar och topplaceringar världen över tillsammans med Henrik von Eckermann.

Mellan augusti 2022 och november 2023 har den svenske hoppkungen förutom de redan nämnda dubbla VM-gulden vunnit världscupfinalen 2023, då med den högsta totalpoängen någonsin i kvalserien för den västeuropeiska ligan.

Historiskt ärevarv för ett historiskt ekipage - Henrik von Eckermann och King Edward vinner världscupfinalen 2023.

Han har också vunnit två GP-segrar på Global Champions Tour, EM-lagguld, Nations Cup på Spruce Meadows för Sverige samt en lång, lång rad segrar och pallplatser på tävlingar av högsta internationell toppklass, mot det bästa motståndet i världen.

Jämfört med senaste rankningen ökar avståndet mellan von Eckermann och tvåan. Med 3416 poäng har han 356 poängs marginal till nya tvåan Ben Maher. Näst bästa svensk på världsrankningen är Peder Fredricson på plats 45, svensken som var världsetta från oktober 2021 till och med maj 2022.

Det är väldigt kul att få vara med där ett år till, och som nummer ett har jag garanterat ett bra startnummer.

Det är en rekordhållare starkt präglad av sin vinnarskalle och ständiga strävan att bli ännu bättre. Att han är fortsatt nummer ett har sina fördelar när det om en månad är dags för en av årets finaste klasser; Top 10-finalen i Geneve som bara är öppen för de tio bästa på världsrankningen.

- Det är väldigt kul att få vara med där ett år till, och som nummer ett har jag garanterat ett bra startnummer, så det ser jag fram emot, säger Henrik von Eckermann.

Senaste världsrankningen publicerades tisdagen 7 november 2023 och baseras på resultat till och med oktober i år. Nästa världsrankning presenteras i början av december 2023.

Samtliga fakta bygger på uppgifter sedan världsrankningen började registreras digitalt 2010.

Aktuell världsranking Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Internationella resultat Henrik von Eckermann Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt