Annons
Annons

Sveriges bästa på plats i Lyon för dubbel världscup

Henrik von Eckermann och Iliana i Stuttgart 2022. 2023 gör de sin första  tillsammans i Lyon.

Foto: Arkiv

Svenska världsstjärnorna Henrik von Eckermann och Patrik Kittel har startat årets världscupsäsong starkt och är med i toppen av Västeuropeiska ligan i hoppning respektive dressyr. Vid Longines Equita Lyon på fransk mark rider de i helgen om nya världscuppoäng.

Henrik von Eckermann och Patrik Kittel är Sveriges högsta rankade i världen inom hoppning respektive dressyr. Henrik är världsetta sedan augusti 2022 och Patrik var femma på senaste rankingen som presenterades. Kommande helg är de alltså i farten på samma tävlingsplats.

Henrik von Eckermann är genom sin seger i världscupfinalen 2023 direktkvalad till finalen 2024 men det tycks inte påverka hans inställning att sikta mot toppen av rankingen. Efter de två inledande omgångarna ligger han på andra plats totalt, bakom Richard Howley som vunnit i både Oslo och Helsingfors.

Världscupklassen i hoppninng rids söndagen 5 november klockan 15.30. Den sänds live av SVT Sport på SVT Play samt i SVT 1 klockan 15.20-17.00 och i SVT 2 klockan 17.00-17.45. FEI-tv/ClipMyHorse sänder live från 15.20.

Länk till sändning på SVT Play Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till sändning på FEI-tv/ClipMyHorse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Startlistor och resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Aktuell ställning hoppning Västeuropeiska ligan VC Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Fullständig deltagarlista hoppning Lyon Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I Lyon har Henrik med sig Iliana, EM-guldhästen från Milano 2023, samt Dzara Dorchival som slutade trea i Helsingfors VC.

Peder Fredricson och Jens Fredricson, just nu femma och sjua i världscupens totalställning, tävlar den här helgen vid Jönköping Horse Show. I stället är två andra blågula toppryttare på plats i Lyon; Wilma Hellström och Petronella Andersson. Wilma har med sig 2023 års EM-guldhäst Cicci BJN och Petronella kommer till start med Cassina Z och Odina van Klapscheut.

Patrik Kittel och Touchdown har varit på världscuppallen flera gånger om och också vunnit. I Amsterdam 27 januari har de första chansen för 2024.

Foto: Arkiv

Kittel fyra när dressyren var först ut

Patrik Kittel är enda svenska dressyrryttare på plats i Lyon och han kommer dit som ledare av den Västeuropeiska ligan efter att ha vunnit den inledande omgången i Herning tillsammans med sin mästerskapshäst Touchdown. I Lyon är det Forever Young HRH som får förtroendet.

För dressyrryttarnas del delas världscuppoängen ut efter küren som avgörs fredagen 3 november klockan 16.10.

Patrik och Forever Young HRH inledde Longines Equita Lyon redan på torsdagen med en fjärdeplats i Grand Prix med procenten 73.000. Klassen är kval till fredagens kür dit de femton bästa går vidare. Vann torsdagens GP gjorde tyska Frederic Wandres med Bluetooth OLD på 77.043 procent.

Startlistor och resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till sändning på FEI-tv/ClipMyHorse, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. starttid klockan 16.05
Aktuell ställning dressyr Västeuropeiska ligan VC Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt