Annons
Annons

Lättridning på dressyrtävling – så går det till

Från och med 2025 har Svenska Ridsportförbundet infört möjligheten att välja mellan lättridning och nedsittning i travmomenten för dressyrprogram upp till och med Lätt B:3. Så här går det till!

– Pilotprojektet med lättridningsklasser har testats och utvärderats under ett år med positivt resultat. Det har gett insikt i intresset, berörda klasser, valfrihet och bedömning. Därför införs nu lättridning i klasser upp till LB:3. Samtidigt har tydliga anvisningar tagits fram för domare, tränare och ryttare, som alla behöver ta del av dem, säger Agneta Aronsson som sitter i dressyrkommittén.

Lättridning kan minska belastningen på hästens rygg och hjälpa ryttaren att bibehålla en mjuk och följsam sits. Det kan också vara fördelaktigt för mindre erfarna ryttare eller vid unga hästars utbildning.

Anvisningar för lättridningen utförs och bedöms hittas i dokumentet "Lättridning - i allmänhet och under dressyrtävling Pdf, 135 kB.". Här är en sammafattning.

Vad innebär lättridning?

Lättridning innebär att ryttaren reser sig ur sadeln i ett taktfast mönster som följer hästens rörelser i trav. Detta kan underlätta för både ryttare och häst, särskilt under längre travsekvenser. Det är viktigt att ryttaren behåller en stabil och balanserad position samt att kontakten med hästens mun förblir mjuk och följsam.

Hästens fotförflyttning i trav är diagonal och de diagonala benparen benämns efter frambenet – höger eller vänster diagonal. Vid lättridning på ridbana förväntas ryttaren lätta sätet ur sadeln (”rida lätt”) i det moment hästen för fram sitt inre bakben, det innebär att man i höger varv lättar ur sadeln på vänster diagonal och i vänster varv på höger diagonal.

Riktlinjer för lättridning i tävlingssammanhang

  • Valfrihet – I klasser upp till och med Lätt B:3 kan ryttaren själv välja att rida lätt eller sitta ned i travmomenten, kan vara hela eller en del av programmet.
  • Diagonalriktighet – Ryttaren förväntas rida lätt på rätt diagonal (känt i vardagligt tal som "rätt nedsittningsben"), vilket innebär att man reser sig ur sadeln när hästens yttre framben och inre bakben rör sig framåt. Fel diagonal kan påverka hästens balans och takt.
  • Bedömning – Om ryttaren rider på fel diagonal kan detta leda till poängavdrag i bedömningen. Domaren kan dra av ett poäng per bedömningspunkt där fel diagonal förekommer. Detta påverkar även betyget för ryttarens inverkan under "Allmänt intryck".
  • Övergångar – Vid övergångar mellan gångarter rekommenderas att ryttaren sitter ned några steg för att underlätta för hästen och bibehålla flytet i rörelsen.
  • Byte av varv – Vid ridning på en diagonal sitter ryttaren om i början eller slutet av diagonalen. Vid vändning ”halvt igenom” sitter ryttaren om då hen återvänder till fyrkantspåret i det nya varvet. Vid ridning av serpentinlinje över medellinjen sker omsittning efter varje båge vid passerandet av medellinjen.

LÄS MER: Ökad valfrihet i dressyren – ändringar i TR 2025

Publicerad:

Aktuellt