Annons
Annons

Ny svensk drömdag - Henrik vinner världscupfinalen 2024 med Peder som trea

De här två - bäst i världen! Henrik von Eckermann och King Edward vinner världscupfinalen 2024. Andra finalsegern på lika många år!

Foto: www.sportfotos-lafrentz.de / Stefan Lafrentz

Henrik von Eckermann och King Edward regerar vidare. Rakt igenom felfria tar de hem världscupfinalen i hoppning för andra året i rad. Och genom Peder Fredricsons tredjeplats med Catch Me Not S säkrar Sverige dubbelt på pallen i Longines FEI Jumping World Cup Final.

- Det är en otrolig lättnad och glädje. Det har känts som en väldigt lång vecka och jag är helt slut nu. Men det känns självklart helt fantastisk, säger Henrik von Eckermann.

Två vänner och storstjärnor som peppar varandra till stordåd! Henrik von Eckermann och Peder Fredricson slutade etta och trea i världscupfinalen 2024.

Foto: www.sportfotos-lafrentz.de / Stefan Lafrentz

Lördagen 20 april 2024 blev en ny stor dag för svensk hoppsport. Henrik von Eckermann på King Edward (äg: Dufour Stables) och Peder Fredricson på Catch Me Not S (äg: Ebba Berglöf) avslutade världscupfinalen i Riyadh, Saudiarabien som de började den - briljant.

Jag kom hit med ett mål - att vinna, men man vet också hur sällan det händer.

Efter att inte ha rivit en bom genom hela finalveckan och avslutat med två lika felfria rundor kunde Henrik kliva högst upp på pallen igen i en världscupfinal.

- Jag kom hit med ett mål - att vinna, men man vet också hur sällan det händer även om man siktar på det. Och att kunna vinna varje dag, och på det sättet som jag gjort här, det känns speciellt, säger han efter segern.

Jag kände innan jag gick in där att ”jag vill INTE ha en omhoppning mot Julien”.

Det blev spännande ända in i lördagens allra sista finalrunda.
- Efter första rundan när jag var nolla tänkte jag att jag hade satt press på de andra. Och att jag med lite tur skulle ha lite marginal i andra rundan. Men både Peder och Julien Epaillard släppte inte taget, utan satte varsin nolla. Jag kände bara innan jag gick in där att ”jag vill INTE ha en omhoppning mot Julien”, berättar Henrik.

Foto: www.sportfotos-lafrentz.de / Stefan Lafrentz

Det skulle inte heller behövas. Kanske hade inte rundan riktigt samma flyt som tidigare dagar. Men det spelade inte heller någon roll när mållinjen korsades felfritt.

- Vi kämpade båda två tror jag idag. Det blev inte så lätt som jag hade hoppats. King Edward var lite stark och jag tror att jag fick betala priset idag för min omhoppning i fredags. Ibland är det så och resultatet blev i alla fall som jag ville. Vi kämpade tillsammans in i det sista och det höll.

Extra imponerande är lördagens insats efter det mindre drama som utspelade sig på framhoppningen precis innan första rundan.

I sådana situationer gäller det bara att behålla lugnet och inte visa sin oro, för det känner hästen direkt.

- Jag hoppade fram på en liten oxer när jag fick ett vänteläge och får bromsa honom lite grand in mot hindret. Det blev en missuppfattning mellan oss och han var på väg att ta av ett galoppsprång för tidigt, men märkte själv att ”det här går ju inte”. Så då avbröt han det och stannade istället och jag for över halsen, berättar Henrik.

Efter att snabbt ha kollats av det medicinska teamet på plats kunde Henrik hoppa upp i sadeln igen och fortsätta uppvärmningen.
- Vi känner varandra så väl. I sådana situationer gäller det bara att behålla lugnet och inte visa sin oro, för det känner hästen direkt. Så vi tog några språng och det kändes bra igen. Sen var det bara att gå in och jag kände att vi litade på varandra där inne.

Karriärens andra pallplats tillsammans i en världscupfinal. "Jag ska nog göra fler finaler, det är ju kul" konstaterar Peder.

Foto: www.sportfotos-lafrentz.de / Stefan Lafrentz

För Peder Fredricson blev det inte seger den här gången. Men han har ett otroligt bra finalfacit. Två pallplatser på två försök. Den första kom i Göteborg 2019, då som nu trea i sadeln på Catch Me Not S.

- Jag har upptäckt att det är kul det här med världscupfinal, jag ska nog göra några fler, säger han och ler.

En rivning i näst sista rundan betydde att Julien Epaillard gick om i totalställningen. Men Catch Me Not S har hoppat fantastiskt hela veckan och avslutade i strålande stil med att sätta en sista nolla.

Det är fantastiskt och en ära att få rida honom.

- Det är fantastiskt och en ära att få rida honom. Han har känts väldigt bra hela veckan. Han startade upp bra och hade två bra dagar. Sen hade han en vilodag och tog det lite lugnt. Idag tömkörde jag honom och såg direkt att han rörde sig väldigt spänstigt och bra, så jag visste att vi hade en bra chans, säger Peder, och fortsätter:

- Jag tycker att han hoppade bra första rundan, men ännu bättre i andra. Han kändes pigg.

Foto: www.sportfotos-lafrentz.de / Stefan Lafrentz

Peder sticker inte under stol med att han gärna hade velat kliva högst upp på pallen. Men han gläds med kollegan Henrik.

- Man måste vilja vinna och ha ambitionen att vinna när man åker till ett mästerskap. I första hand vill man ju vinna själv. Men nu var det inget att göra åt Henrik och då finns det ingen som jag hellre önskade skulle få ta hem det här än han. Han var verkligen, verkligen värd det och jag är riktigt glad för hans skull.

Man måste vilja vinna och ha ambitionen att vinna när man åker till ett mästerskap.

En lång finalvecka är till ända. Efter prisutdelning och hyllningar i arenan har ryttarna gjort fler TV-intervjuer, radiointervjuer och presskonferens.

- Man är alltid lite tom så här efteråt, konstaterar Peder.
- Det är en lång dag och man måste verkligen vara fokuserad och komma in i flowet för att undvika att göra några misstag en sån här dag. När det väl är över känner man sig lite dränerad. Men det har varit en fantastisk helg och vecka med en sådan mästerskapstämning som man bara får när det är mästerskap. Inga kringklasser, utan bara mästerskapet, det har varit en kul upplevelse.

Resultat

Longines FEI Jumping World Cup Final, slutställning:
1)Henrik von Eckermann
, Sverige, King Edward 0 fel
2)Julien Epaillard, Frankrike, Dubai du Cedre 4 fel
3)Peder Fredricson, Sverige, Catch Me Not S 6 fel 

Fullständig slutställning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

LÄS MER: Svensk seger i dressyrens världscupfinal

Här hittar du vårt nyhetsflöde från världscupfinalerna Länk till annan webbplats.

Publicerad:

Aktuellt