Annons
Annons

Karriärens största seger - Patrik Kittel vinner världscupfinalen!

Foto: www.sportfotos-lafrentz.de / Stefan Lafrentz

26 år efter att han satt på läktaren och såg sin tränare Louise Nathhorst ta hem Sveriges första världscupfinalseger i dressyr klev han själv upp på pallen och fick lyfta segerpokalen. 19 april 2024 skrev Patrik Kittel och Touchdown in sig i historieböckerna som Sveriges andra världscupmästare i dressyr någonsin.

- Det känns helt sjukt fantastiskt, jag är otroligt stolt, säger en rörd Patrik Kittel direkt efter den mäktiga segern.

Ögonen tåras när han försöker ta in vad det är som just har hänt. Extra känslosamt är det att han får göra det tillsammans med sin tränare Louise "Lussan" Nathhorst som 1998 var den första svensk att rida hem en seger i en världscupfinal.

Hon har varit en sådan enorm stöttepelare till mig och utan henne hade jag inte varit här.

- Just att få göra det med Lussan. Hon har varit en sådan enorm stöttepelare till mig och utan henne hade jag inte varit här. Och det är samma med mitt team; Anna min hästägare och min hästskötare Marie som har varit min klippa i 20 år. Min fru Lyndal, familjen och hela teamet där hemma.

Fredagens kürfinal innehöll allt. Drama, spänning och otrolig sport. När brittiska förhandsfavoriten Charlotte Fry uteslöts just innan start (pga ett litet sår i tandköttet på Everdale) låg spelplanen helt öppen. Och det skulle bli en hård kamp om pallplatserna. Som tredje ryttare från slutet tog danska Nanna Skodborg Merrald ledningen i klassen på 81,429 procent. Tyska dressyrdrottningen Isabell Werth var nära att ta över, men föll på målsnöret med sitt resultat 81,404. Som sista startande gav Patrik allt.

- Jag red verkligen ut allt jag kunde idag. Det var väldigt felfritt och han gick harmoniskt. Han var mycket bättre i formen idag än i Grand Prixen, säger Patrik.

"Är det sant!?" Glädjescener och tårar när det står klart att Patrik och Touchdown tagit hem segern.

Foto: www.sportfotos-lafrentz.de / Stefan Lafrentz

När procenten kom upp efter ritten kunde han knappt tro att det var sant. Sveriges andra världscupfinalseger någonsin i dressyr var ett faktum, med segermarginalen 0,232 procentenheter.

- Jag förstod inte vad som hade hänt först. Jag bara kramade om Marie. Och ja, jag brukar vara ganska bra med orden, men just nu är jag ganska mållös.

Det är hur stort som helst, det lever med en hela livet.

Om Patrik har svårt att ta in vad som just har hänt, så har Lussan lättare att beskriva vad en världscupfinalseger betyder.
– Det är hur stort som helst, det lever med en hela livet. Det är helt fantastiskt och äntligen är det någon mer som har kommit upp där. Jag känner mig lite delaktig i det här, så det känns extra kul, säger hon.

Vad är det som ger honom segern?
– Han red så fint idag. Jag tycker att hästen har blivit så avspänd och fin inne på banan i bärighet och kontakt, och allting. Det är det som har fallit på plats.

Patrik gratuleras av sin tränare Louise Lussan Nathhorst. Nu är de två som har vunnit en världscupfinal i dressyr.

Foto: www.sportfotos-lafrentz.de / Stefan Lafrentz

Hästägare Anna Forslund var också på plats och såg finalen.
- Det är inte klokt det här, det är så fantastiskt. Det var nervöst att titta men så hörde jag Lussan hela tiden, ”det är bra”, "det gjorde han bra”, ”ooh” så det var jätteroligt!

Vad kände du när du fick reda på poängen?
- Jag höll på att dö, jag visste inte var jag var. Jag hittade inte ut från banan, jag var helt chockad, i chocktillstånd. Det här det var ingen liten sak.

26 år senare står vi här och har vunnit världscupfinalen och Lussan är dessutom med, helt otroligt.

Tillbaka till den där aprildagen 1998 när Lussan vann med Walk On Top.
- Det var en av de första världscuperna jag tittade på. Jag hade precis börjat jobba i Tyskland som groom och stalldräng och hade fått två dagar ledigt för att åka till Göteborg och så såg jag henne vinna, berättar Patrik, och fortsätter:

- Jag tänkte att - tänk att någon dag få rida en världscup. 26 år senare står vi här och har vunnit världscupfinalen och Lussan är dessutom med, helt otroligt.

"Jag måste få lite tid med min häst" bad Patrik innan det var dags för TV och presskonferens. 

Foto: www.sportfotos-lafrentz.de / Stefan Lafrentz

Resultat

FEI Dressage World Cup Final, Grand Prix Kür: 1) Patrik Kittel, Sverige, Touchdown, 81.661 procent 2) Nanna Skodborg Merrald, Danmark, Blue Hors Don Olymbrio, 81.429 procent 3) Isabell Werth, Tyskland, DSP Quantaz, 81.404 procent

Fullständig resultatlista Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt