Dressyrdomarna har en nyckelroll för hästvälfärden
Magnus Ringmark är i Paris för att döma OS-dressyren - och säkerställa att hästarna mår bra inne på banan. Enligt honom har domarna en nyckelroll för hästvälfärden och makt att styra utvecklingen.
2018 uppgraderades Magnus Ringmark till femstjärnig nivå och blev därmed en av Sveriges tre domare med rätt att döma OS. Nu är han i sitt andra OS och laddar för lördagens Grand Prix Special och lagfinal.
Under de två dagarnas Grand Prix hade han och hans sex kollegor runt banan extra fokus på munnar, kontakt med bettet, form och tecken på irritation och olust. Sådant som oroliga gapande munnar och för kort form bedöms hårdare än tidigare.
— Där har poängen gått ner. Det är vi väldigt noga med nu, ännu mer uppmärksamma på, säger Magnus Ringmark.
Kritik från media och allmänhet har manat fram den skärpningen. Domarna har helt klart tagit åt sig kritiken, enligt Magnus Ringmark.
— Ibland har vi kanske satt för höga poäng. Men vi har rättat oss och är noggrannare nu. Det är bra med wake up call, absolut. Vi vill ju kämpa för hästvälfärden, den kommer i första hand.
Vi vill ju kämpa för hästvälfärden, den kommer i första hand.
Men ibland kan ha tycka att kritiken mot domarkåren är oförtjänt.
— Vi råder ju inte över träningarna. Vi har inga kameror hemma hos ryttarna. Vi kan inte gissa hur de tränas. Det enda vi kan göra är att se vad som är harmoniskt på banan, hur de mår där.
Några nya officiella riktlinjer för domarna finns emellertid inte. Inte heller har domarna kommit överens sinsemellan. Själv tittar han mycket på harmonin och kommenterar gärna det.
— Harmoni och lösgjordhet har högsta prio. Mun och svans ska vara lugna. Hästen ska visa spänst men inte spänning. Det är inte lätt, men ser det lätt ut är det riktigt bra.
Magnus Ringmark tar hemmaryttaren Pauline Basquin och Sertorius de Rima som ett exempel på vad han vill se hos ett ekipage.
— Det är en häst med ganska normala gångarter men det är mjukt och harmoniskt.
Domarna har en nyckelroll för dressyrens utveckling och framtid, hävdar Magnus Ringmark.
— Det är vi som styr. Ryttarna och tränarna måste rätta sig och jag tror vi är på rätt väg. Vi har haft möten med ryttarna på flera tävlingar, som i Hagen och Aachen. Där har de fått ställa frågor och vi har diskuterat saker som detta. Alla är med på vår linje och det kommer att hända mer.
Text: Lisa Hoff
Publicerad: