Annons
Annons

Inte Sveriges dag på OS – hopplaget sexa i finalen

Foto: Zorah Bensemra/Reuters/Bildbyrån

Efter guldet i Tokyo var förväntningarna skyhöga på det svenska hopplaget på OS i Paris. Väl i finalen blev det ett snöpligt nedslag för alla tre ryttarna och en sjätteplacering.
– Det var inte tillräckligt bra, säger Peder Fredricson.

Det började lovande, med två felfria rundor i kvalet för att sedan ta en oväntad vändning när Peder Fredricson fick 17 fel, vilket ändå räckte till en finalbiljett.

Väl i finalen gick Henrik von Eckermann och King Edward först ut igen och det såg länge riktigt bra ut. Men efter trekombinationen fick de problem på en linje med fem språng mot ett plank och det blev fyra fel.

– Mitt nedslag var ett ryttarfel, som det brukar vara med King Edward. Det var byggt så att man behövde ha lite tryck ut ur kombinationen, vilket skapade kraft framåt och då får jag inte riktigt King Edward tillräckligt på bakbenen. Det är fullkomligt mitt fel och förjävla tradigt, han kändes fantastiskt fin, säger en besviken Henrik efter sin ritt.

Fullständiga resultat OS-finalen i laghoppning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto: Johanna Säll/Bildbyrån

Rolf-Göran Bengtsson får tidigt nedslag

Näst på tur var Rolf-Göran Bengtsson, som osannolikt nog fick problem redan på första hindret där Zuccero får med sig bakbommen.

– Jag var säker på att jag hade honom fint i rytmen och så hoppade han inte genom kroppen så som han har en förmåga att göra. Så han kunde hoppat som han alltid gör, men jag kunde också ha haft honom lite mer framme. Men jag ville spara på den energin lite mer in i banan och inte börja för aggressivt, säger Rolf-Göran efter sin ritt.

Att riva första hindret är verkligen inte optimalt och det hann gå många tankar genom huvudet på Rolf-Göran innan han kommit till nästa hinder. Snart hittade ekipaget dock in i en bra rytm som höll i sig banan igenom.

Det här är inte sant, det är fel film.– Vad tänker man...? "Det här är inte sant, det är fel film. Nu börjar vi med bagaget fyllt med sten och ska igenom hela banan", säger Rolf-Göran, och fortsätter:

- Han blev extra försiktg av den touchen, så den första biten fick jag övertyga honom om att vi klarar det här. Sen släppte det egentligen mellan de två oxrarna fram till Eiffeltornet och jag kände att han var okej igen. Trekombinationen var tuff och klart jag fick jobba för det, men det fick de andra också.

Foto: Johanna Säll/Bildbyrån

Trots nedslaget och missad medaljchans tycker Rolf-Göran att det finns mycket att glädja sig åt från de två första dagarnas tävlande.

– Jag är stolt över min häst och hur han löste allting. Kunde man sudda bort det första hindret så har vi två fantastiska rundor här. Men det får bara inte hända, säger Rolf-Göran.

Hög press på Peder Fredricson

Sist ut i svenska laget var Peder Fredricson och Catch Me Not S. Än fanns det hopp rent resultatmässigt. I den första delen av klassen hade ryttarna haft många tidsfel, vilket kunde bli kostsamt om deras tredjeryttare skulle få nedslag.

Men det skulle krävas en felfri runda av Peder. Likt Henrik såg det riktigt lovande ut en stor del av banan. Så på det tredje sista hindret, en trippelbarr ur sväng, får Catch Me Not en liten touch på bakbommen som studsar ur sina skållor och det blir fyra fel även i den sista rundan.

– Jag visste att jag behövde vara snabb. Jag gick ju ut tidigt bland sista lagryttarna, så allt var fortfarande möjligt. Hästarna har varit i bra form sen vi kom hit och guldet var inte långt borta. Vi skulle kunnat ta det, men idag var inte vår dag. Nu får vi tugga oss igenom besvikelsen och se till att ta guldet i det individuella istället, säger Peder.

Foto: Johanna Säll/Bildbyrån

Hade inte kunnat göra något annorlunda

När han analyserar rundan direkt efteråt finns det egentligen inte så mycket att orda om. Allt gick enligt plan och "Charlie" hoppade fantastiskt.

– Jag tyckte att min runda var perfekt faktiskt. Jag visste att jag behövde vara snabb och då behövde jag gå på sex språng in i räcke-räcke kombinationen som var näst sist, vilket kanske inte är hans styrka. Han har inte den bästa frambenstekniken och har lite svårt för att sätta sig. Då var jag tvungen att ha ett runt språng över trippelbarren så att jag kunde komma in i balans, förklarar Peder.

- En rivning kan hända och nu när jag vet om det så hade jag ändrat det, men det var helt enligt plan. Marginalerna är små och idag var de inte på vår sida, fortsätter han.

Om två dagar är det dags att ge sig in på banan igen i kampen om de individuella medaljerna. Av det 75 ekipage stora startfältet i kvalet går 30 vidare till individuell final.

– Ikväll kommer allas nedslag att diskuteras och vi ska ta med oss något från det och bli bättre av det, det är det som är det viktiga, menar Peder.

Henrik Ankarcrona om misstagen

Efter att slutresultatet slagits fast och Sverige hamnat på en sjätteplats är lagkapten Henrik Ankarcronas analys enkel:

– Vi gör några misstag idag och de andra gör inte de misstagen, säger han.

– Vi har gjort en bra tävling, ett bra upplägg, hästarna har kommit hit i väldigt bra form och hoppade bra igår. Idag gör vi tre små misstag, som är väldigt kostsamma. Det är surt. Vi har inget att skylla på, allting har varit bra. Förutsättningarna har varit bra, hästarna har varit bra, vi har bra folk runtomkring och ryttarna har matchat hästarna bra, fortsätter han.

Inför den individuella tävlingen är han fortfarande optimistisk.
– Vi har en tydlig plan för kommande dagar och hur vi ska gå vidare. Förutom de tre misstagen ser allt väldigt bra ut, hästarna har hoppat väl och fått bra rundor.

Foto: Zorah Bensemra/Reuters/Bildbyrån

Storbritannien dominerade

Vinnare blev de fenomenala britterna, som över sina tre rundor bara samlade på sig två tidsfel. Yngsta ryttare i laget, Harry Charles, var den enda av de tre som var helt felfri. Silvret gick till USA och bronset gick, till hemmapublikens stora glädje, till Frankrike.

Resultat OS hoppning lag 2024

1. Storbritannien, (Ben Maher/Dallas Vegas Batilly, Harry Charles/Romeo 88, Scott Brash/Hello Jefferson), 2 fel
2. USA (Laura Kraut/Baloutine, Karl Cook/Caracole de la Roque, McLain Ward/Ilex), 4 fel
3. Frankrike (Simon Delestre/I Amelusina R 51, Olivier Perreau/Dorai d'Aiguilly, Julien Epaillard/Dubai du Cedre), 7 fel
6. Sverige (Henrik von Eckermann/King Edward, Rolf-Göran Bengtsson/Zuccero, Peder Fredricson/Catch Me Not), 12 fel

LÄS MER: Regler och tidsprogram OS i hoppning 2024 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt