Svenska fälttävlanslaget sexa på OS – Frida bästa svensk efter briljant avslutning

Foto: Vegard Grøtt/Bildbyrån
När OS i fälttävlan avgjordes med banhoppning var det en stabil svensk trio som gick in på arenan. Efter fina rundor klättrade det svenska laget till en sjätteplats.
– Det har varit fantastiskt från start till mål, säger Frida Andersén som även blev bästa svensk individuellt.
De svenska fälttävlansryttarna har prövats till det yttersta av sin förmåga under OS i Paris 2024. När det var dags för det avslutande hoppmomentet på dag tre av mästerskapet låg laget sjua och ville de klättra gällde det att inte lägga till så många fel.
Det blev ett ner vardera samt några fel för tid för Sofia Sjöborg/Bryjamolga van het Marienshof och Louise Romeike/Caspian 15, medan Frida Andersén/Box Leo höll den plan hon satt inför terrängen; att inte lägga till något mer till sin dressyrstraff.
Jag är så imponerad både av ryttare och ledareteam, vi arbetar otroligt bra tillsammans och gjorde det bästa av varje dag.
Totalt 130,5 straff för laget räckte till en sjätteplats i resultatlistan. Guldet gick till Storbritannien medan hemmanationen Frankrike tog hem silvret och skrällaget Japan hamnade på bronsplats.
– Jag är så imponerad både av ryttare och ledarteam, vi arbetar otroligt bra tillsammans och gjorde det bästa av varje dag. Att få de tre snabba terrängrundorna var vad vi förväntade oss, men det måste bli gjort också. Att vi kunde gå och göra det kändes jäkligt skönt och väldigt kul för de tre ryttarna, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff efter tävlingen.
– Sen vill vi såklart bli bättre, men alla arbetade väldigt bra med de förutsättningarna vi hade den här gången. Nivån har höjts otroligt och det är tack vare de här tre tjejerna, det är väldigt kul för Sveriges skull, fortsätter han.
Stark prestation av Frida Andersén
Frida Andersén lyckades med det varje fälttävlansryttare drömmer om, att sluta på sin dressyrstraff. Hon är så cool, iskall.
– Hon är så cool, iskall. Så svårt som det var att nå tiden i terrängen och att sätta de hopprundorna i det tempo som man behöver i dagens rundor, det är verkligen att få ut det bästa av det man har, säger Fredrik.
Lite smolk i bägaren var de 15 straff som delades ut till Sofia Sjöborg för att ha varit för långt ut mot kanten när hon hade ner en flagga i terrängen, något som lades till efter målgång, efter en i övrigt helt felfri terrängritt i OS-debuten.
– Vi tyckte att det blev fel beslut, men vi är också hundra procent med på att rätta sig efter reglerna, om det är vad de bestämmer. Vi gjorde det vi kunde för att få beslutet ändrat genom att lämna in en protest, men det gick inte den här gången. Viktigt är också att man inte låter det överskugga den otroliga prestation tjejerna gjorde i terrängen, säger Fredrik.

Resultat OS i fälttävlan 2024
1. Storbritannien (Laura Collett/London 52, Rosalind Canter/Lordships Graffalo, Tom McEwen/JL Dublin), 91,3
2. Frankrike, 103,6
3. Japan, 115,8
6. Sverige, 130,5
Fullständiga resultat lag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Felfria svenska rundor i individuella finalen
De 25 bästa från första hopprundan kvalifierade sig för den individuella finalen. Den går över 1.30 meters höjd, fem centimeter högre än den första, och avgör vilka ryttare som tar hem de individuella medaljerna.
Från det svenska laget kvalificerade sig Frida Andersén, plats 13, och Louise Romeike, plats 24. Väl i andra rundan blev det felfritt för Frida, som alltså stannade på sin dressyrstraff 33,3 vilket räckte till en 12:e plats totalt.
Det har varit fantastiskt från start till mål
– Det har varit fantastiskt från start till mål, både för mig själv och för hela laget. Vi har verkligen gjort exakt vad vi kan i alla grenar och på förhand hade man aldrig kunna tänka att vi skulle göra det bättre än så här.

I OS-formatet hoppar man alltså två rundor, vilket var första gången för Frida eftersom hon var tvungen att stå över hoppningen när hon red OS i Rio 2016 med Herta.
– Det var jätteintressant, jag har heller aldrig hoppat två gånger förut eftersom jag inte hoppade alls sista gången jag var på OS. Jag tänkte att jag kanske skulle hinna sätta mig ner och äta och dricka litegrann, men sen skulle jag gå banan igen och så var det bara in och köra, säger hon.
Pigga ben på Box Leo i andra rundan
När det var dags för att gå in i den andra rundan var Leo lika pigg som om det var första dagen på mästerskapet.
– Han kändes superfräsch, nästan ännu bättre än första rundan. Känslan när jag kommer ut från banan är overklig skulle jag säga, jag vet att vi är bra på att hoppa och Leo är fantastisk, men att hålla ihop det i båda rundorna är ändå lite mer än vad jag trodde att vi skulle klara av, säger Frida.

Efter tävlingen hyllar hon sin häst och hans ägare Therese Örup som givit henne förtroendet att göra den här resan tillsammans med honom.
– Jag är så tacksam för Leos ägare som låter mig göra det här. Förhoppningsvis kan det få ringar på vattnet av att vi visar att vi finns här och kan vara med och tävla bland de stora nationerna med så mycket mer resurser, säger en känslosam Frida.
Caspian avslutade på topp i hoppningen
Även Louise Romeike gick in i andra rundan med en häst som såg pigg och spänstig ut, med mycket tryck kvar i kroppen.
– Han var så koncentrerad och ville verkligen göra alla rätt, även om han inte är så rutinerad som andra hästar på den här nivån kanske är. I första rundan var han lite spänd, jättestor skillnad i andra, det var ren njutning. Han hoppade helt fantastiskt, säger Louise.

Om det är något Louise kommer ta med sig från OS i Paris så är det den laganda de haft tillsammans.
– Så kul att få avsluta så med laget, vi har ända sedan start haft en superbra stämning med alla runtomkring, inte bara lagryttarna. Vi sa ju det att vi skulle försöka sluta på våra dressyrstraff och helt långt ifrån var det ju inte, Frida klarade det vilket är helt fantastiskt, så bra gjort, säger hon.
Vann gjorde Tysklands Michael Jung, som därmed är trippel olympisk mästare, följd av Christopher Burton och Laura Collett.
Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Publicerad: