Annons
Annons

Hoppfest på högsta nivå när Falsterbo GP 2024 avgjordes

Årets Falsterbo GP hade flera svenskhopp i startfältet men det blev till slut tyskt i topp i form av Sandra Auffarth, mer känd som dekorerad fälttävlansryttare. Bästa svensk blev Henrik von Eckermann.
– Det ville sig inte, säger han efter klassen.

Efter nästan ett dygn av regn under lördagen kom solen äntligen fram i Falsterbo och när det var dags för GP hade banan vilat från all tävling under de timmarna när marken var som blötast.

Resultatet blev ett startfält med ryttare som imponerades över hur väl banan hade torkat upp på relativt kort tid och en klass som bjöd på hoppning på absolut högsta nivån.

Nio hoppfulla svenskar skulle ta sig an den spanska banbyggaren Santiago Varelas utmanande bana över 1.60 meters höjd. Det var en klass med winning round och elva ekipage skulle få rida andra rundan, men trots att det blev relativt få felfria rundor skulle det visa sig en svår uppgift att ta sig in i tätstriden.

– Görbart känns det ju självklart, men svårt, han har en trekombination som säkert kommer ställa till det, han spelar lite med de olika distanserna och det kommer också göra att det finns lite olika rivmöjligheter, sa Henrik inför klassen i SVT:s sändning.

Med bara fyra nollrundor krävdes det som mest fyra fel och relativt snabb tid för att hamna i toppen som gick vidare och det var det två svenska ekipage som klarade av, Petronella Andersson/Odina van Klapscheut och Henrik von Eckermann/Iliana.

Stolpe ut i omhoppningen

Patronella gick ut tidigt i omhoppningen och det såg strålande ut de tre första hindren men sedan blev det ett missförstånd mellan häst och ryttare in i en kombination och Petronella valde att avbryta sin ritt.

När Henrik klev in på banan var det med samma fokus som alltid, men även i denna runda föll en bom och han kunde skriva in en till fyra i protokollet.

– Jag tyckte hästen hoppade bättre idag, jag red bättre idag, men det ville sig ändå inte. Ibland är det inte om hur det ser ut utan det gäller att ha noll fel. Men det är bara att komma igen. Jag tyckte jag började omhoppningen väldigt bra och det var även väldigt bra tidsmässigt, men så på den oxern så kanske jag inte höll henne tillräckligt på bakbenen för jag fick med mig framkanten med bak.

Imponerande seger av grenbyterskan

Vinnare av klassen blev fälttävlansryttaren Sandra Auffarth, som har bland annat individuellt VM-guld och OS-guld i lag på sin meritlista. Så sent som förra året tävlade hon fälttävlans nations cup i Aachen, men den här helgen var det all in på hoppsidan när hon tog hoppkärriärens första internationella 5* GP-seger.

– Det är otroligt att tänka att det här egentligen är en fälttävlansryttare, för mig är hon en komplett hoppryttare, berömde Lotta Björe i SVT:s sändning.

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svenska framgångar i Falsterbo summerat

Det blev en händelserik Falsterbo Horse Show 2024 där vädrets makter tvingade fram en del förändringar i tidsschemat men vi bjöds också på många fina svenska prestationer. Peder Fredricson/H&M Bahia tog hem en fin seger i 1,45-hoppning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. framför Linda Heed/Laurien van Orshof på andra plats under meetingets första internationella dag och under fredagen var det en uppvisning i sport som hette duga när det svenska laget vände och tog hem den efterlängtade hemmasegern Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Under fredagskvällen tog sedan Petronella Andersson/Olympke Van 'T Merelsnest hem segern i en till 1,45-hoppning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.medan Linda Heed/Skylander VS blev trea framför Petronella igen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., denna gång med Castres van de Begijnakker Z.

Publicerad:

Aktuellt