Annons
Annons

Sensationell svensk seger i Nations Cup i Falsterbo – Emma Emanuelsson omhoppningshjälte

Sverige är vinnare av Nations Cup i Falsterbo 2024 efter en dramatisk upphämtning i andra rundan och omhoppning mot Tyskland.

Det bjöds på fantastiskt drama tillsammans med hoppning i världsklass när Sverige tog hem segern i FEI Jumping Nations Cup under Falsterbo Horse Show 2024.

Det började bra med en felfri ritt av Henrik von Eckermann/Iliana i första rundan men därefter var det lite stolpe ut. Fyra fel vardera för Wilma Hellström/Cicci BJN, Emma Emanuelsson/Canbella Blue PS och Amanda Landeblad/For Killy gjorde att Sverige låg fyra på åtta fel inför omgång två med tre starka nationer framför sig, Irland, Tyskland och USA.

– Man vill ju alltid vinna oavsett var man är men det är alltid speciellt hemma och man vill ge det till publiken. Hästarna hoppade väldigt bra första rundan med lite småmissar som blev kostsamt. Det kändes lite mörkt där med åtta fel med oss men vi vet det med laghoppning att det är aldrig över förrän det är över, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona efter tävlingen.

Upphämtning i andra rundan

Väl i andra var det Henrik som fick en svagare start och vi kunde lägga till 8 fel i protokollet. Det satte press på hans lagkamrater som då var tvungna att leverera felfria rundor för att ha med toppstriden att göra.

Inför fullsatta läktare på Falsterbos klassiska hopparena var det precis det som skedde. Det trillade in felfria rundor för de tre från västkusten härstammande ryttarna. Efter en damatisk avfallning från Irlands Connor Swail som fick bada i vattengraven och fler nedslag från USA blev det i slutändan omhoppning mot Tyskland.

– Jag ville ha en snabb häst som är igång och Emma kom ut efter två fina rundor och jag vet att är det någon som kan rida fort så är det hon. Jag sa innan att egentligen alla fyra kunde vara aktuella för en omhoppning och efter andra rundan så tyckte jag att Emma ska ha chansen, säger Henrik.

Dramatisk omhoppning mot Tyskland

Lagledare Henrik Ankarcronas val föll på Emma Emanuelsson som med den naturligt snabba "Bella" gick in och satte press på Tyskland med visserligen en 4-felsrunda men med snabb tid. Gräsbanans oförutsägbara underlag bidrog till att spänningen var minst sagt hög när André Thieme klev in för motståndarlaget och efter att en bom fallit och så ännu än visade det sig att Ankarcronas taktik lönat sig och segern gick till Sverige.

– I första rundan gjorde jag ett misstag på en linje, sen i andra rundan blev det perfekt. När jag kom ut fick jag höra att det skulle bli omhoppning och jag blev lite chockad men så fick jag göra mig beredd. Det var inte läge att säga emot, utan det var bara att fokusera om och försöka göra det så bra som möjligt, säger Emma Emanuelsson.

Väl inne på banan igen var det fullt fokus som gällde, även när nedslaget kom.

– Det gäller ju att vara snabb för en bom kan ju trilla även för den tyska ryttaren, jag höll fokus ändå tycker jag, säger Emma.

Resultat FEI Jumping Nations Cup Falsterbo 2024

  1. Sverige 8-0-4/36.76
  2. Tyskland 0-8-12/41.69
  3. Irland 0-12/218.90

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt