Grenar

Distansritt

Distansridning innebär ridning över längre sträckor som mestadels rids på tid, först i mål vinner. I Sverige tävlas det på distanser upp till 160 km som rids under en och samma dag men det kan också förekomma tävlingar som pågår under flera dagar.

Dressyr

Dressyr är en bedömningssport, på samma sätt som till exempel konståkning och dans. Dressyrprogrammen från Lätt C till Grand Prix och Grand Prix Special är dressyrens obligatoriska program. Finaler, både internationellt och nationellt, avgörs oftast i kür (freestyle), det fria programmet till musik.

Fälttävlan

På franska kallas fälttävlan "concours complet", dvs den kompletta tävlingen. En utmärkt beskrivning av ridsportens tuffaste gren som innehåller dressyr, terrängritt och banhoppning.

Hoppning

Hoppning är den största grenen inom ridsporten, både i Sverige och globalt. I Sverige finns tävlingsklasser från 0,20 till 1,60 meter.

Parasport

Inom Svenska Ridsportförbundets medlemsföreningar finns en omfattande verksamhet för ryttare och kuskar med funktionsvariationer. Ca 4.000 ryttare med funktionsvariationer får genom ridsporten möjlighet till en meningsfull fritidssysselsättning och tävlingskarriär.

Sportkörning

I sportkörning tävlar man med häst eller ponny i fyrspann, par och enbet. Sportkörningen har, liksom fälttävlan, tre delprov - dressyr, maraton och precision.

FOTO: Roland Thunholm

Voltige

Voltige är sporten - eller balansövningen - som föddes inom kavalleriet. Som publik- och tävlingsgren är den relativt ny.

Working Equitation

Working Equitation, WE är den nyaste tävlingsgrenen inom Svenska Ridsportförbundet. Det är en omväxlande gren som likt fälttävlan och sportkörning innehåller tre olika delmoment.

Mounted Games-läger I Fiskebäck. Foto: Mikael Sjöberg

Andra ridsportgrenar

Inom Svenska Ridsportförbundet finns också grenarna Mounted Games och Reining. I dagsläget har vi inga aktiva föreningar eller utövare i Småland inom dessa grenar.

Publicerad: