Parasport
Inom Svenska Ridsportförbundets medlemsföreningar finns en omfattande verksamhet för ryttare och kuskar med funktionsvariationer. Ca 4.000 ryttare med funktionsvariationer får genom ridsporten möjlighet till en meningsfull fritidssysselsättning och tävlingskarriär.
Svenska Ridsportförbundets verksamhet ligger fokus på att erbjuda ryttare med funktionsvariationer en aktiv fritidssysselsättning och sport. Med rätt stöd kan en människa med funktionsvaritationer rentav vara mindre funktionshindrad som ryttare än i sin vardag. Det handlar om tillgänglighet, information och möjligheten till rätt stöd och hjälp i den miljö man vistas i.
DM i paradressyr
2024 års DM i dressyr och paradressyr arrangeras av Växjöortens Fältrittklubb den 28-30 juni. Läs mer om DM i paradressyr här.
Parasport tävling
Dressyr
I Sverige och internationellt delas ryttarna upp i olika grader (kategorier), för att skapa så rättvisa tävlingar som möjligt där ryttare med liknande förutsättningar ska kunna tävla mot varandra.
Vid tävlingar i Sverige rids oftast FEI:s internationella dressyrprogram, som är speciellt utformade att passa de olika graderna. Det finns även svenska dressyrprogram, från ridning i endast skritt till mer avancerade rörelser i galopp.
Dressyrprogram
- Grad 1 – rörelser i skritt.
- Grad 2 – rörelser i skritt och trav.
- Grad 3 – rörelser i skritt och en mer sammanhängande travdel.
- Grad 4 – rörelser i skritt, trav och galopp. De internationella programmen motsvarar ungefär LA.
- Grad 5 – rörelser i skritt, trav och galopp. De internationella programmen motsvarar ungefär MSV C.
På Svenska Ridsportförbundets hemsida finns samtliga dressyrprogram.
Vid anmälan till tävling behöver ryttaren skicka in lite information till tävlingsarrangören. I propositionen brukar det ofta stå att arrangören vill att du bifogar Parabilaga Word, 51.8 kB, öppnas i nytt fönster.(word).
På klubb- och 1* tävlingar kan man tävla utan medicinskt kort (klassificering) och i valfri svårighetsgrad. För att starta på regional/nationell/elit tävling för ryttare med funktionsnedsättning krävs:
- Klassificering/medicinskt kort.
- Att ryttaren startar i den grad som anges på det medicinska kortet.
- Att ryttaren är kvalificerad enligt gällande regler TR II mom 207.
Sportkörning
Sportkörning för kuskar med funktionsvariationer går till som en vanlig körtävling med få undantag. En dressyrdel, en precisionsdel och en maratondel som slås ihop till ett totalresultat. Minsta antalet straff vinner.
Samma straffpoäng delas ut som på en ”vanlig” körtävling. I de nationella tävlingarna är det samma dressyrprogram som för de andra kuskarna, men det kan vara en speciell klass - FU klass om det blir tillräckligt antal startande.
I internationella tävlingar delar man upp kuskarna i två grupper; klass 1 och klass 2. Klass 2 är kuskar med mindre funktionsvariationer än klass 1.
Parasport ridskola
Majoriteten har en kognitivt funktionsvariation och ofta ett eller fler tilläggshandikapp. Ridsport ger även ca 1.500 rörelsehindrade, drygt 100 hörselskadade och lika många blinda och synskadade ryttare möjlighet till en aktiv fritid.
Många ridskolor har speciella grupper för ryttare med funktionsvariationer. Där ges möjlighet att få prova sig fram bland de olika hjälpmedel som finns för att underlätta ridningen. Tusentals ryttare erbjuds ridutbildning anpassad utifrån sina egna förutsättningar under ledning av utbildade instruktörer. Det förekommer även samarbeten med olika terapeutiska verksamheter på ridklubbarnas egna anläggningar. Vill du komma i kontakt med en ridskola som erbjuder verksamhet för ryttare och kuskar med funktionsvariationer, hör av dig till distriktets konsulent Anna Zetterlund, anna.zetterlund@ridsport.se, 070-354 54 23
- Paradressyr i Småland har en egen Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där vi uppdaterar vad som händer inom grenen i distriktet.
- Läs mer om parasport på Svenska Ridsportförbundets hemsida Öppnas i nytt fönster..
Parakommittén i Småland
Christina Berg-Overgaard, grenledare para
Ljungby Ridklubb
070-444 43 32
paradressyr.smaland@ridsport.se
Alice Letell
Växjöortens Fältrittklubb
ryttarmojligheter@gmail.com
Camilla Christensen
Jönköpings Fältrittklubb
camilla@scandistagetrucking.com
Småländska landslagsryttare i paradressyr
Tilda Gunnarsson
Länk till annan webbplats.Ingår i utvecklingsgruppen
Värnamobygdens Ryttarförening
Publicerad: