Folksam sätter tävlingsfocus i trygghetsarbetet

Bild SvRF

Tillsammans med Folksam arbetar vi för en trygg och schysst ridsport där alla tar plats på sina villkor. I år riktar vi framför allt trygghetsfokus mot tävlingsryttare, lagledare och föräldrar.
- Det här är en viktig satsning som är efterfrågad, säger Andrea Barth, sportchef på Svenska Ridsportförbundet.

Folksam är ridsportens huvudsponsor och bidrar till utveckling av våra verksamheter med särskilt fokus på unga ryttare och ledare. Från och med i år trygghetsarbete i samarbetet, där tävlingssporten är en av flera viktiga delar.

- Vi vill öka engagemanget i trygghetsfrågorna och bidra till en schysst tävlingssport. Tack vare Folksams stöd får vi nu mer kraft i det arbetet och möjlighet att sprida pepp och kunskap till fler unga, vuxna och ledare, säger Catrine Hermansen som ansvarar för trygghetsfrågor på Svenska Ridsportförbundet

Fem grundläggande budskap är grunden för schyssta team och tävlingar. Viktiga budskap som tål att spridas brett:

Att må bra i sin idrott är en rättighet men inte alltid en självklarhet. Därför arbetar vi systematiskt för att förebygga alla former av mobbning, trakasserier och kränkningar. Bland annat genom att skapa trygga strukturer och utbilda trygga ledare som kan agera för både barn och vuxna i alla lägen. Det handlar till exempel om att sprida kunskap om ungas rättigheter, vuxnas ansvar, tips och råd om trygghet. Och vad man gör när något inte är som det ska.

Vi märker en stor efterfrågan bland våra medlemmar att träffas och prata om de här frågorna

- Under senare år har vi utbildat tusentals unga och ledare i ridsporten och märker en stor efterfrågan bland våra medlemmar att träffas och prata om de här frågorna, som idag också är självklara delar i de flesta av våra utbildningar, säger Catrine Hermansen.

Satsningen omfattar hela tävlingssporten men först ut att få en ”trygghetsboost” är ledare och aktiva i Folksam Elit- och Ponnyallsvenska, där alla ledare till exempel erbjuds en kurs i trygghetsfrågor och de aktiva en påminnelse om de trygga budskapen.

-Målet är att fler ska veta mer om vad ridsportens trygghetsarbete handlar om, och hur man aktivt kan bidra till en trygg ridsport. Även om ungas trygghet såklart alltid är vuxnas ansvar, säger Catrine Hermansen.

Här finns öppna webbkurser Länk till annan webbplats. i trygghetsarbete för unga och vuxna.

*Med trygghetsfrågor menar vi frågor som rör trygghet, trivsel och likabehandling. Och hur vi i alla led arbetar förebyggande mot kränkningar och utanförskap och för en trygg och jämlik miljö.

Publicerad: