Transportregler
Det finns många regler och lagar att ta hänsyn till om du ska transportera en häst. Kort sammanfattat finns det tre typer av bestämmelser att ta hänsyn till:
- Jordbruksverkets allmänna bestämmelser för transport av häst
- Transportförordningen (EG 1/2005)
- Lagen om yrkesförarkompetens (YKB) (2007:1157)
Givetvis ska du även ha korrekt körkort för den typ av transport du avser köra.
Jordbruksverkets allmänna bestämmelser för transport av häst
Dessa bestämmelser gäller alla som transporterar hästar. Bestämmelserna är uppdelade efter hur lång du ska köra din häst. Vissa bestämmelser gäller för dig som kör max 50 kilometer från gården och andra för dig som kör mer än 50 kilometer. På Jordbruksverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa bestämmelserna i sin helhet. Här finns information om transporttider, minsta mått på utrymme, nödvändiga dokument, skyltar, transporter utomlands m.m.
Transportförordningen (EG 1/2005)
Transportförordningen gäller dig som transporterar djur inom en ekonomisk verksamhet. Att transportera djur inom ekonomisk verksamhet innebär att du får ersättning för dina arbetsinsatser eller att transporten på ett direkt eller indirekt sätt syftar till ekonomisk vinst. Det är alltid ditt eget ansvar att bedöma om dina transporter sker inom en ekonomisk verksamhet eller inte. Du måste till exempel fundera över när en amatör- eller hobbyverksamhet blir mer yrkesmässig.
Transportförordningen innebär bland annat att du behöver ett tillstånd som transportör och en utbildning för kompetensbevis (ej att förväxla med yrkeskompetensbevis, YKB).
Lagen om yrkesförarkompetens (YKB)
Även om du inte faller under transportförordningen kan du behöva ett yrkeskompetensbevis (YKB). Kortfattat kan man säga att kravet på yrkeskompetensbevis gäller personer som kör fordon som kräver körkortsbehörighet C1 eller högre och som transporterar hästar mot betalning samt, inom ridsporten, professionella tävlingsryttare/kuskar. Du behöver alltså inte yrkesförarkompetensbevis om du är hobbyryttare och kör för privat bruk.
Yrkeskompetensbevis giltigt i fem år
Lagen om yrkesförarkompetens (2007:1157) innehåller bland annat krav på grundläggande utbildning, som efter godkänt prov leder till ett yrkeskompetensbevis. Yrkeskompetensbeviset gäller i fem år. Därefter krävs att föraren går en återkommande fortbildning vart femte år för att förnya beviset.
Publicerad: