Annons
Annons

FAQ - Kvalsystemet i dressyr

Här kommer en liten förklaring. För att förenkla – tänk på vad som gäller på just din nivå. Man kan enkelt förklara att kvalsystemet är uppdelat i två delar:

  • 1* och 2* tävling (tidigare lokal och regional) med klasser tom Msv A
  • 3*/ 4* och 5* tävling (tidigare nationell och elit) med klasser tom Grand Prix.

OBS! Redan genomförda kval är fortsatt giltiga under 24 månader.

För 1* och 2* tävling

Vill du rida klasser under Msv B?

Då är det inga kval, dvs klasser tom Msv C kan ridas utan att någon kvalifikation behövs.

Vill du rida Msv B-klasser?

Då måste du kvala först i Msv B:1 och uppnå lägst 64 % en gång. Sedan kan du rida alla Msv B-klasser.

Vill du rida Msv A klass?

Msv A omfattar Msv A:1, FEI Prix St Georges samt FEIs program för Young Rider.
Då måste du kvala först i Msv B:5, FEIs Lagtävlansprogram för juniorer eller FEIs Mästerskapsprogram för juniorer och uppnå lägst 62 % en gång.

För 3*/ 4*/ 5* tävling

För LA – Msv B på 3*/ 4*/5* tävling se TR II mom 205.3.1/ 3.2 och 3.3 Pdf, 2.2 MB, öppnas i nytt fönster.

På 3*/ 4* och 5* tävling är de högre klasserna indelade i rundor, precis som det är internationellt

  • Lilla Rundan (Msv A, FEI Prix St Georges, FEIs program för Young Rider, Intermediaire I samt tillhörande Kürprogram för nivån)
  • Mellan Rundan (Int IB, Int A, B, Int II samt tillhörande Kür program för nivån)
  • Stora Rundan (FEI Grand Prix, FEI Grand Prix Special, FEI Grand Prix U25, FEI Grand Prix Kür)

Till dessa rundor kan ryttaren och tränaren avgöra och bedöma om man är klar för respektive nivå och gå direkt till den nivån man anser sig klar för att kvalificera sig till.

För att få tillgång till dessa tre rundor måste ekipaget först ha ett grundkval i Msv A-klass (Msv A:1, FEI:s Msv A program för Unga ryttare, FEI:s Prix St Georges) dömd av lägst tre domare med ett uppnått resultat av lägst 62 % på 3* tävling. Med uppnått grundkval kan man sedan gå in i den runda man anser sig klar för.

För att få behörighet i Lilla rundan krävs ett uppnått resultat i någon av rundans klasser på lägst 62 % vid högst två försök

För att få behörighet i Mellanrundan krävs ett uppnått resultat i någon av rundans klasser på lägst 62 % vid högst två försök

För att få behörighet i Stora rundan krävs ett uppnått resultat i någon av rundans klasser på lägst 62 % vid högst två försök

Observera att man har bara två försök för att kvala in till respektive runda. Uppnår man inte kval efter två försök måste man gå ner till en runda lägre (ex. klarar jag inte att uppnå kval på två försök till Stora rundan måste jag gå ner till Mellanrundan) och där bevisa att man kan uppnå efterfrågat kvalresultat innan man får gå tillbaka upp och försöka igen. Självklart kan man välja att gå ner till klasser under 3* nivå om man vill.

Systemet är utformat för att skapa viss frihet och valmöjlighet på 3*/ 4* och 5* tävling men med detta följer också ett ansvar att se till att häst och ryttare är klar för sin nivå rent utbildningsmässigt.

Systemet vill också uppmuntra att man kan gå ner i klasserna för att hitta sin rätta nivå.

HÄR hittar du hela nya TR II för 2021

Publicerad: