Annons
Annons

Karantänstall väl använda pengar

Den största risken för att få in smitta till en frisk besättning är nya hästar som flyttar in. För stallägare och ridskolor är det en bra idé att förebygga och förbereda genom att ha ett utrymme som går att använda som karantäns- eller isoleringsstall.

Förhindra att smitta förs in i en besättning

  • Håll nyinflyttade hästar avskilt för observation de första veckorna. Olika hästsmittor kommer oftast till anläggningar med en nyinflyttad häst. Stressen i samband med flytt, liksom långa transporter samt nya hästkontakter ökar risken för infektioner. Att ordna en karantän är därför en väl investerad slant för att förebygga smittoutbrott.

Förhindra att smitta sprids mellan hästar inom en besättning

  • Hästar riskerar kontakt med smittförande hästar när de lämnar gården för träning, tävling, bete, stuteribesök, klinikbesök eller andra tillfällen. Utrustning som kommer in skulle kunna vara en smittrisk, och i vissa fall sprids smittor med insekter eller fästingar.

Transportera häst

  • Vid hästtransporter är det viktigt att fråga vilka rutiner transportören har. Att transportera hästar från flera olika stall samtidigt är en högre risk än att sköta transportera själv.
    HÄR hittar du några grundläggande råd från speditör Jenny Tholin som transporterar hästar över hela världen

Uppsala Ponnyklubb, Värmdö Ridklubb och Nyby Torshälla Ridklubb är tre föreningar som har byggt en extra stalldel och delar med sig av sina erfarenheter.

- Vi byggde ett karantänstall ” i panik” i halva vår hinderbod för cirka 25 år sedan då vi hade en ponny med kvarka, berättar ridskolechef Gabriella Pernler, Uppsala Ponnyklubb.
- Sedan dess har vi byggt om och har i dag tre boxar som ligger på motsatt långsida i ridhuset mot stora stallet.

Alla nya skolhästar som kommer till anläggningen får stå i karantänstallet i cirka tre veckor. Då sköts de enbart av personalen som har särskilda kläder och utrustning för ändamålet. Hästarna har utevistelse i en egen hage. De rids oftast utomhus men på vintern stänger personalen ridhuset någon timme per dag för att rida där.
- Det är inte helt optimalt men har funkat väldigt bra. Innan vi byggde det så hade vi regelbundet smittor, men efter det har vi klarat oss undan större utbrott, mest någon enstaka A2 eller feber, säger Gabriella Pernler.

Andrea Eriksson, ridlärare och stallchef, på Värmdö Ridklubb är också glad och tacksam över att anläggningen har ett karantänstall.

- Vi har ett utestall med fyra boxar. Alla nya hästar, såväl ridskolehästar som privata, ska stå i det här karantänstallet i tre veckor. Det gäller även de hästar som varit utanför anläggningen tre nätter eller fler. Då får de stå i karantän tre veckor när de kommer tillbaka, säger Andrea Eriksson.
- Vi upplever att hästarna trivs bra i karantänstallet, och de som är lugna får ha luckorna öppna dagtid för att titta ut. De får utevistelse under karantänen i en egen hage.

Personalen på ridskolan tar hand om ridskolans hästar och privathästarna av sina ägare.
Karantänstallet används också vid sjukdom när häst behöver isoleras eller ha boxvila.

- Det här stallet gör att vi kan känna oss lite tryggare när det kommer nya hästar, säger Andrea Eriksson.

Handsprit, daglig temptagning, separata redskap, kläder, skottkärror och Vircon S är bra att tänka på, inte bara till ett karantänstall utan också i dagliga rutiner.

Hösten 2018 träffade medlemstidningen Häst&Ryttare Nyby Torshälla Ridklubb som också har goda erfarenheter av att ha ett karantänstall. HÄR hittar du reportaget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. "Stoppa smittan" och klubbens hygienregler för besökare.

Publicerad: