Annons
Annons

Coronavirus hos häst

Coronavirus finns även hos hästar och på senaste tiden har en del ridskolor drabbats. Hästens coronavirus är så kallat artspecifikt och smittar inte människor.

Viruset har inte fått så stor uppmärksamhet tidigare och det är först på senare år som det har funnits möjlighet att analysera för det. Coronavirus hos häst kallas för ekvint coronavirus och det är inte en anmälningspliktig sjukdom.

– Under de senaste vintrarna har det varit utbrott med feber och kolik eller diarré, i flera svenska stall, lite som ”hästarnas vinterkräksjuka”, säger Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt, till hastsverige.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

– Oftast hittas viruset med ett enkelt träckprov. Det sprids ofta till flera hästar. Det är viktigt med hygienen och att stänga besättningen tills smittrisken är över, helst i fyra veckor efter sista symptom, säger hon.

Hästens coronavirus är i regel inte farligt och självläker inom några dagar. Viruset ger vanligtvis ospecifika symtom som att hästen blir trött och helt eller delvis tappar aptiten, och ofta, men inte alltid, med feber upp till 41 grader.

Publicerad: