Annons
Annons

Ryttarlicens

Hoppträning på Strömsholm.

Foto:

Från inbjudningstävling och uppåt krävs ryttarlicens. Du löser licens för en klubb och tävlar med den innevarande kalenderår. Efter nyår måste Du lösa en ny licens.

För att lösa ryttarlicens måste du för det aktuella året ha betalt medlemskap i en klubb ansluten till Svenska Ridsportförbundet.

Första gången du löser licens måste du också ha Grönt kort. Det visar att Du vet och förstått det mest grundläggande om vad som gäller på tävlingar. Är det barn som tävlar kan målsman ta Grönt kort.

Licenserna har tre nivåer, för ryttare upp till 12 år, för ryttare/kuskar upp till 18 år och för ryttare/kuskar från 19 år och uppåt. Licensen gäller året ut för ryttare som fyller 12 respektive 18 år.

Ingen anmälan utan licens

Tänk på att lösa tävlingslicens i god tid om du planerar att tävla. I Tävlingsdatabasen, TDB, finns en spärr som gör att du inte kan anmäla utan licens. Det gäller även för häst och ponny.

Du kan inte anmäla till tävling utan att ha en giltig betald licens.

Rätt att ställa ut ryttarlicens

För att ha rätt att ställa ut licens måste en förening/klubb året innan vara arrangör eller medarrangör vid tävling.

Nyansluten klubb har rätt att under anslutningsårets ställa ut licens.

Meetingslicens

För dem som tävlar sporadiskt går det att lösa meetinglicens. Den licensen gäller för en tävling, d.v.s. till alla klasser som hanteras i en proposition. Den kan lösas flera gånger under innevarande kalenderår. Löser du fler meetinglicenser kan du uppgradera för motsvarande åldersgrupps årslicens.

Oförbrukade meetinglicenser går att utnyttja kommande år, dock inte längre än så.

Meetinglicens ligger endast till grund för uppgradering till fullständig licens det kalenderår den gäller.

Publicerad: