Annons
Annons

Ridsporten får gehör – nytt ungdomsråd inrättas i RF

Riksidrottsförbundet inrättar ett nytt ungdomsråd, det står klart efter att Svenska Ridsportförbundet och Svensk Friidrotts motion klubbats igenom under Riksidrottsmötet under söndagen.
– Det känns helt fantastiskt. Vi har kämpat för det här länge och att det nu blir verklighet visar att idrottsrörelsen vill ta unga på allvar, säger Hedda Boman, ordförande i Svenska Ridsportförbundets centrala ungdomssektion (CUS).

Under helgens Riksidrottsmöte beslutades att inrätta ett ungdomsråd inom Riksidrottsförbundet – en viktig framgång för ungas inflytande i idrotten. Förslaget, som drivits av Svenska Ridsportförbundet och Svensk Friidrott, har nu fått både Riksidrottsstyrelsens och stämmans stöd.

– Det känns fantastiskt. Ridsporten har arbetat med ungdomsinflytande länge och att vårt förslag nu blir verklighet visar att idrottsrörelsen i stort vill jobba aktivt med att öka barn och ungas delaktighet, säger Hedda Boman, ordförande i Svenska Ridsportförbundets centrala ungdomssektion (CUS).

Ungdomsrådet kommer att bestå av ledamöter som är högst 25 år vid inval och utses av Riksidrottsstyrelsen (RS) – efter en nomineringsprocess som involverar specialidrottsförbunden. Idrottens Ungdomsråd får en rådgivande roll gentemot RS, särskilt i frågor som är relevanta för barn och unga, och ska bidra till att stärka ungas delaktighet, inflytande och ledarskap inom idrottsrörelsen. Dessutom åtar sig RS att skapa särskilda mötesplatser för unga inför idrottens demokratiska forum.

Bakom motionen om ungdomsinflytande ligger ett nära samarbete mellan Svenska Ridsportförbundet och Svensk Friidrott. Efter debatt ajournerades mötet för att ett kompromissförslag skulle kunna arbetas fram; detta förslag antogs av mötet och ses som en del i att förverkliga de långsiktiga strategierna Svensk idrott 2035 och SISU Idrottsutbildarna 2035. Beslutet handlar inte bara om en ny struktur – utan om att förändra kulturen inom idrotten. RS betonade att barn och ungas åsikter måste värdesättas högre än idag, och att arbetet med inkludering ska följas upp och redovisas löpande.

– Att både Riksidrottsstyrelsen och Riksidrottsmötet har tagit vår motion på så stort allvar visar att de har lyssnat till ungas röster. Det känns faktiskt extra fint att motionen bearbetades både inför RIM och efter debatten, för att slutligen landa i ett förslag som både vi motionärer, andra idrottsförbund och Riksidrottsstyrelsen aktivt ville sluta upp bakom. I sig är den processen ett bevis på hur bra det fungerar när unga involveras i vår gemensamma idrottsdemokrati! Unga måste ha en plats vid bordet och med det som nu har röstats igenom får de det, vilket är ett steg i rätt riktning, säger Hedda Boman, ordförande i Svenska Ridsportförbundets Centrala Ungdomssektion.

Samarbete mellan ridsporten och friidrotten

Motionen har tagits fram tillsammans med Svensk Friidrott, som liksom ridsporten har ett organiserat ungdomsinflytande upp till nationell nivå. I processen med att ta fram motionen har en arbetsgrupp bestående av flera unga från både ridsportens centrala ungdomssektion och friidrotten lagt ned ett stort jobb. Dessutom har gruppen stöttats av värdefulla vuxna som lever upp till ambitionen om att ge plats åt unga.

– Jag vill rikta ett stort tack till alla som var med i den grupp som arbetade fram motionen, bland andra Amber Widegren som var ordförande i CUS när arbetet påbörjades. Ett särskilt tack också till Freja Andersdotter från friidrotten – en riktigt stark parhäst att få göra RIM-arbetet tillsammans med – och det känns så kul att ridsporten och friidrotten kunde starta och gå i mål tillsammans. Att förslaget gick igenom är en seger för oss som har jobbat med det, men framför allt för idrottsrörelsen, säger Hedda.

Sandra Ruuda, ordförande i Svenska Ridsportförbundet, var en av motionens undertecknare och själv tidigare aktiv i CUS, en del av ridsportens ledarskola som ledde henne ändra fram till ordförandeposten i förbundsstyrelsen.

– Jag är så otroligt stolt över Hedda och ungdomarna som drivit det här arbetet i mål. Som tidigare “CUS:are” vet jag hur viktigt det är att unga får verkligt inflytande. Det krävs mod, uthållighet och engagemang för att påverka – och det har de verkligen visat, säger Sandra Ruuda.

Riksidrottsförbundets pressmeddelande Länk till annan webbplats.
Debattartikel i Tidningen Ridsport inför mötet Länk till annan webbplats.
Motionen i sin helhet Länk till annan webbplats.

Publicerad:

Aktuellt