Annons
Annons

Hedda Boman är CUS nya ordförande: ”Det var eldsjälarna som formade mig”

Efter fyra år i Centrala ungdomssektionen (CUS), varav två som vice ordförande, kliver Hedda Boman nu in i rollen som ordförande. Det blev klart under helgens Riksungdomsmöte, där deltagarna valde att gå på valberedningens förslag.

I helgen hölls Centrala ungdomssektionens Riksungdomsmöte, Rixu, som är motsvarigheten till Svenska Ridsportförbundets stämma – men för och med ridsportens ungdomar.

Valberedningen hade föreslagit de senaste två årens vice ordförande, Hedda Boman, som ny ordförande – och det var precis så det blev.

– Det var inga andra motförslag, vilket såklart känns bra. Men visst var jag nervös – det är ändå ett stort ansvar, säger Hedda Boman efter mötet.

Rollen som ordförande är kulmen på en lång och målmedveten resa inom ridsportens ungdomsorganisation – den unga åldern till trots. Förutom att hon har suttit i CUS i fyra år, och lika länge i förbundsstyrelsen, är hon nu, tillsammans med Elin Andersson, en av de mest erfarna ledamöterna.

– Det har varit en ganska naturlig trappa – från ungdomssektionen till distriktet och sedan vidare till DUS.

Hennes engagemang började tidigt, på en liten ridskola i Sörmland: Finntorps ridklubb. Hon och hennes lillasyster red där varje helg under många år. Det var också där det första förtroendeuppdraget kom – ett vuxet initiativ som gjorde hela skillnaden.

– Jag var bara elva år när ridskoleägaren frågade om jag ville bli ordförande i ungdomssektionen. Den frågan förändrade allt.

Från den stunden var det självklart för henne att engagera sig. Det började med att sprida glädje i klubben, skapa sammanhållning och välkomna nya medlemmar. I distriktet växte perspektivet: Hur kan vi få fler unga att vilja engagera sig? Varför är det ibland svårt att hitta personer till styrelser?

– Det blev tydligt för mig hur viktigt det är att unga blir inbjudna att ta plats. Man måste känna sig välkommen – det räcker inte med att dörren står öppen.

Hennes hjärtefråga har blivit just ideellt engagemang. Hon ser det som en samhällsutmaning, men också som något där ridsporten har ett övertag – tack vare strukturen med US, DUS och CUS.

– Jag vill att fler ska förstå hur roligt och lärorikt det är. Det här är en miljö där man får växa – på riktigt.

Förutom ungdomsinflytande har Hedda och avgående CUS-ledamoten Frida Carlsson initierat en projektgrupp om hästvälfärd – en fråga som växer i betydelse och som hon ser som en nyckel för att nå ut till fler unga. Tävlingar som Vi i Stallet, där ungdomssektioner runt om i landet deltar, är ett tydligt exempel på hur hästkunskap och ungdomsinflytande hänger ihop.

– Det är så tydligt att hästvälfärd engagerar, och det är ett perfekt sätt att koppla ihop klubb, distrikt och förbund.

Hon brinner också för att utveckla kommunikationen. Sociala medier är ett viktigt verktyg – särskilt när det gäller att fånga upp och spegla ungas perspektiv.

– Vi har pratat om att testa nya format, som trenden där äldre får prata Gen Z-lingo. Sånt kan vara ett kul sätt att skapa kontakt.

Till vardags pluggar hon till ingenjör, vilket innebär att ridningen just nu får stå tillbaka. Men hon ser styrelseuppdraget som ett sätt att hålla foten kvar i sporten – och hon är övertygad om att hon kommer tillbaka till sadeln i framtiden.

– Det fina med ridsporten är att det alltid går att komma tillbaka. Det är aldrig för sent.

Som person beskriver hon sig som nyfiken, driven och väldigt mån om att lyfta andras styrkor. Hon trivs bäst när hon får jobba tillsammans med andra – och ser fram emot att lära känna de nya ledamöterna i CUS.

– Jag tycker det är jätteroligt med våra evenemang. Att få träffa DUS:are och US:are från hela landet – man blir alltid inspirerad.

Varför ska man engagera sig i ridsporten? För henne är svaret självklart: Det är en möjlighet som öppnar dörrar långt bortom stallarna. För många är det början på något större.

– Det har format vem jag är. Det har påverkat vad jag pluggar, vilka jobb jag har haft, och hur jag ser på ledarskap. Det är något man har glädje av hela livet.

Publicerad:

Aktuellt