Annons
Annons

De tar täten för unga i ridsporten

Här är gänget som jobbar för ridsportens unga, Centrala Ungdomssektionen , från vänster Frida Carlsson, Hedda Boman, Johanna Forsman, Klara Grundström, Emmy Mörk Lundberg och Amber Widegren. Främre raden: Emma Nykvist, Elin Andersson, Linn Leissner.

– Väldigt, väldigt roligt. Jag brinner verkligen för ungas engagemang. Det säger Amber Widegren, 22, från Uppsala som valdes som ny ordförande när ridsportens Centrala Ungdomssektionen samlades för ett Riksungdomsmöte i helgen.

– Väldigt, väldigt roligt. Jag brinner verkligen för ungas engagemang. Det säger Amber, 22, från Uppsala som valdes som ny ordförande när ridsportens Centrala Ungdomssektionen samlades för ett inspirerande Riksungdomsmöte.

Ridsporten är ung och drivs av ett helt unikt ungdomsinflytande på alla nivåer. En kraft och fantastiskt driv som också karaktäriserade helgens Riksungdomsmöte, Rixu, i Örebro 22-23 april. Två dagar av pepp, inspiration, erfarenhetsutbyte och årsmöte. Man kan säga att Rixu är är ungdomarnas egen stämma och samlar förutom Centrala Ungdomssektionen ungdomar från hela landet som är aktiva i distriktens ungdomssektioner

Första halten under helgen gjordes hos Örebro Fältrittklubbs stallbacke där programmet var lek och klurigheter, hästkunskap och hästar.

På årsmötet tackades Sara Grelle av som sektionens ordförande, liksom ledamöterna Isabell Plars och Anna Holmgren. Alla har gjort ett fantastiskt fint jobb för svensk ridsport.

Nya namn i ungdomsstyrelsen är Klara Grundström, Östergötland, Emmy Mörk Lundberg, Norrbotten och Linn Leissner, Gotland.

Till nya ungdomsrepresentanter i förbundsstyrelser valde mötet Amber Widegren, Hedda Boman och Klara Grundstrsöm.

Amber Widegren från Uppsala har varit ledamot i fyra år.
Nu kliver hon fram som ny ordförande i Centrala Ungdomssektionen, CUS.
– Det ska bli otroligt kul och lärorikt. Jag ser fram emot att fortsätta jobba med barn- och ungdomsfrågor inom ridsporten. Vi är ett bra team som har alla möjligheter, säger hon.

Att vara med i CUS ger nya vänner men också tunga avsked när vänner lämnar sina uppdrag.

Foto: Frida Carlsson

Hedda Boman, Amber Widegren och Klara Grundström valdes in som representanter till förbundsstyrelsen.

Foto: Frida Carlsson

Amber studerar sedan förra hösten Media och Kommunikation vid Uppsala Universitet.
Att jobba med saker som man tycker är extra roligt tror hon är en nyckel till ungas engagemang. Själv brinner Amber för att stötta andra ridsportungdomar och fundera över hur ridsporten som en av Sveriges största ungdomsidrotter även i framtiden ska kunna fortsätt engagera ungdomar i föreningar, distrikt och i Centrala Ungdomssektionen. Ungas engagemang och röster spelar en avgörande roll när det gäller att forma en trygg och bra ridsport. Även om ansvaret såklart alltid vilar på vuxna.
– Idag är det inget problem, det är superhärligt med det stora engagemang som finns på alla nivåer i sporten men själva formerna för engagemanget måste anpassas mer till ungas förutsättningar, säger Amber.
Det kan handla om både tiden för engagemanget eller kanske att få jobba med just de frågor man brinner för.
Ambers eget engagemang tog sin början i Uppsala Ponnyklubbs ungdomssektion (US) när hon var tolv år och fortsatte via Upplandsdistriktets ungdomssektion och sedan till CUS.
– Jag fick frågan från en vuxen i föreningen om jag ville vara med i ungdomssektionen och föreningens styrelse. Det tror jag är många gånger avgörande för att få med unga. Ställ frågan om de vill vara med!

Läs mer om vår ungdomsorganisation här

Hästkunskap är en givet på programmet när CUS samlar styrkorna

Foto: Frida Carlsson

Tävlingoch teamwork hos Örebro FRK

Foto: Frida Carlsson

Publicerad:

Aktuellt