Annons
Annons

"Vi måste se och finnas där för varandra"

Ungas trygghet är vuxnas ansvar. Men alla kan göra något för någon annan, redan idag. Det säger Svenska Ridsportförbundets ordförande Sandra Ruuda som fanns på plats när vi bjöd in 500 unga till Stockholms Stadion för en dag med trygghestema och hoppmagi.

Foto: Roland Thunholm

Närmare 500 unga slöt upp på Stockholms Stadion för en dag med trygghetstema och hoppmagi.
- Femhundra trygghetsambassadörer som nu kan sprida ordet och goda handlingar vidare i sina föreningar. Tänk vilken effekt det kan ge, säger Sandra Ruuda, Svenska Ridsportförbundets ordförande.

Närmare 500 ungdomar kom till Stockholm Stadion för en dag med temat trygghet och hoppning i världsklass.

– Jag ska boka möte med min ungdomssektion direkt säger Julia Linette Ulug, 22, från Vällingby RS som kom till Stadion med några klubbkompisar.
­– Vi är väldigt aktiva och ses så ofta vi kan. Jag älskar mitt stall och min klubb men jag vet samtidigt att alla inte mår bra och känner sig inkluderande alltid. Det var jättebra att få konkreta verktyg av Friends och uppleva den härliga energin på Stadion. Det blev en oförglömlig dag, fortsätter Julia.
Hon var också en av fyra som även drog guldlotter och fick gå banan med Peder Fredricson.
– Overkligt. Tack för att ni gör det här! Och att ni bjöd in alla barn och unga, inte bara ungdomssektioner.

Julia Linette Ulug och fyra andra trygghetsambassadörer fick välrdsmästarvisning av banan.

Foto: Roland Thunholm

Full fart - Stockholm Heart! Fina från Sollentuna Ridklubb vann bangång med Peder Fredricson och fick en autograf.

Foto: Roland Thunholm

Det är starka berättelser och svindlande siffror när Stiftelsen Friends inleder superdagen för unga den 17 juni på Gymnastik- och Idrottshögskolan ovanför Stadion med en skräddarsydd utbildning och övningar som engagerar. 
Varje år utsätts cirka 140 000 barn och unga för mobbning och kränkningar.
I Friends idrottsrapport svarar 4%att de upplever att de blivit utsatta för mobbning av personer i sin egen förening/klubb under det senaste året.
– Shit, där vaknade jag, säger Julia! Det är ju hur många som helst! Och varje person som utsätts är en för mycket.

– Tårarna rann när jag hörde berättelsen om Sara säger Sandra Ruuda som tog plats bland ungdomarna.
Berättelsen handlar om Friends grundare Sara Damber som blev utsatt för mobbning under sin skoltid.
Tills den dag då ett vänskapligt hej i korridoren bröt utsattheten.

- Vi måste se och finnas för varandra, en röst kan spela en avgörande roll, säger Sandra Ruuda som sett utsatthet på nära håll och varit en av de där viktiga vuxna när det har behövts.

- Ungas trygghet är alltid vuxnas ansvar men vi kan alla göra skillnad, understryker hon.

Alla deltagare är nu viktiga trygghetsambassadörer som kan sprida positivitet och goda handlingar till sin stallbacke.

Maja Frankel är generalsekreterare på Stiftelsen Friends:
– Vi ser att ett litet hej många gånger kan vara livsavgörande. Vi måste få varje människa att känna sig så stor som hen är. Men det är som med galoppfattningar. Vi måste försöka om och om igen.

Hon blev utsatt för mobbning i skolåren men ett litet hej gjorde stor skillnad för Sara Damber som är grundare av Stiftelsen Friends och idag verksamhetschef för Stenbecks Stiftelse. Här med Maja Frankel som är generalsekreterare på Friends. Hon är grundaren av Stiftelsen Friends

Foto: Roland Thunholm

Idag är Sara Damber verksamhetschef på Stenbecks Stiftelse, som bjöd på biljetterna till superdagen och som står bakom ridsportens satsning Trygga ledare för en trygg och inkluderande ridsport. Att utbilda trygga ledare, unga som äldre, är en viktig kugge i ridsportens trygghetsarbete och idag är frågorna också en naturlig del i ridsportens utbildningar.
- Ridsporten handlar inte bara om prestationer på hästen, utan också om att skapa en trygg och inkluderande miljö för unga ryttare och framtidens ledare. Genom Trygga ledare vill vi ge ungdomar verktygen för att främja gemenskap och trygghet både i och utanför stallet. Vi på Stenbecks Stiftelse är stolta över att tillsammans med våra partners få bidra till genomföra denna dag och engagera fler unga till att bli Trygga ledare, säger Sophie Stenbeck, ordförande för Stenbecks Stiftelse.

Sara Damber var också en av dem som tog emot när alla trygghetsambassadörer checkade in. Närmare 500 barn unga och föräldrar som slöt upp från hela landet, från Flyinge i syd till Åre i norr.

- Det blev en fantastisk dag med många fina möten. Jag vill rikta ett särskilt tack till Stenbecks Stiftelse som sedan många år tillbaka ger ovärderlig kraft i vårt trygghetsarbete, säger Catrine Andersson, projektledare för Trygga ledare.

Bland gästerna fanns också Malin Baryard Johnsson och Rolf-Göran Bengtsson som berättade om hur viktig kommunikationen är för att skapa bra team. Och om vikten av att höja blicken och se och berömma andra.

På banan mötte även Peder Fredricson upp och skrev autografer. Alla unga blev också en del av Stockholm Hearts rödvita hejaklack och fick uppleva ridsportmagi när våra svenska ryttare regerade på Stadion.

Superdagen på Stadion är ett samarbete mellan Svenska Ridsportförbundet Trygga ledare, Stenbecks Stiftelse, Siftelsen Friends, Stockholm Hearts och Longines GlobalChampions Tour i Stockholm.

Vår centrala ungdomssektion är en viktig kugge i ridsportens trygghetsarbete och medskapare av superdagen.

Mer om superdagen på Stadion

 

Vi reser genom land och stad för att se vårat hjärtelag! Stockholm Hearts!

Foto: Roland Thunholm

Mäktiga möten! Alla trygghetsambassadörer fick träffa Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson på nära håll och heja fram dem till seger på Stadion.

Foto: Roland Thunholm

"Jag ska boka möte med min ungdomssektioni direkt" säger Julia Linette Ulug från Vällingby Ridsällskap.

Foto: Privat

Publicerad:

Aktuellt