Annons
Annons

Trygghetspriset till Ystad RK

Foto: Roland Thunholm

Ystad Ridklubbs ungdomssektion är vinnare av Ridsportens Trygghetspris 2022.
– Vi brinner för barn- och unga och jobbar för att öka gemenskapen och tryggheten i stallet, säger sektionens ordförande Emma Persson.

Ridsportens Trygghetspris delades ut av hoppryttaren Peder Fredricson under Sweden International Horse Show söndagen den 27 november.
– Det här priset finns för att hylla unga ledare som arbetar för varje barns rätt att känna sig trygg i stallet, säger Catrine Andersson, projektledare för satsningen Trygga Ledare inom Svenska Ridsportförbundet.
– Är det någonstans som varje barn ska kunna känna sig trygg så är det i stallet. Det är otroligt roligt att få dela ut årets pris till ungdomarna hos Ystads Ridklubb som gör så stor skillnad för sporten. De är verkligen fantastiska förebilder!

Bakom Trygghetspriset och Trygga ledare står Stenbecks Stiftelse.

Hos Ystad Ridklubb har engagemanget bland unga i har gått upp och ner genom åren. Idag sjuder ungdomssektionen av liv och samlar åtta tjejer mellan 14-25 år, ett gäng som finns där för andra unga i stallet. Som kompisar och för att samla barn och unga kring roliga aktiviteter, eller för att göra läxor.
– Våra föräldrar brukar säga att vi bor i stallet, säger Emma Persson och skrattar.
– Alla i US har olika styrkor och jag tror att barnen och ungdomarna tycker det är bra att vi är i olika åldrar, det finns liksom alltid någon av oss som är ungefär i deras egen ålder.

Ungdomssektionen ger stallhänget guldkant och har också ett digert aktivitetsprogram.
– I år har vi haft cirka 20 olika aktiviteter, berättar Emma Persson.
Käppahästen Grand Prix samlade storpublik i somras. Ungdomssektionen ordnar också barnkalas och har en egen ridskola för käpphästryttare.
Juletider betyder förstås också bråda tider för Ystad RK:s ungdomssektion.
– Julshowen nästa helg blir nästa stora grej. Där går vi all in.

En trygg miljö i sociala medier är också viktigt för ungdomssektionen. På egna Instagramkontot är Måndagskluringen, Torsdagshyllningen och Lördagsdansen redan återkommande klassiker.
– Vi har också en stor gruppchatt på Instagram där vi alltid finns för varandra, där man kan peppa prata ut, ställa frågor och komma med tips och idéer. Det är en bra kanal där vi snabbt kan snappa upp olika situationer och hjälpa till om det behövs. Det är viktigt att man alltid har någon att vända sig till.

Bästa belöningen för engagemanget kommer direkt från barnen och ungdomarna i stallet, menar Emma Persson.
– Vi älskar när vi kan se att det vi gör verkligen betyder någonting för andra och ökar gemenskapen. Att bli uppmärksammade genom Trygghetspriset är fantastiskt och ett fint kvitto på det vi gör. Vi är så stolta och hoppades att det skulle vara just Peder som delade ut priset, tillägger Emma.
– Han är en stor förebild för oss. Även om han rider för grann-kubben.

Ridsportens unga har i generationer jobbat aktivt för trivsel och trygghet men ytterst är tryggheten såklart de vuxnas ansvar.
– Det vi ser och som är väldigt roligt är att priset har inspirerat till att fler unga men också vuxna startar upp olika satsningar för att öka tryggheten och gemenskapen i stallar och föreningar, säger Catrine Andersson.

Ridsportens Trygghetspris instiftades 2019 av Svenska Ridsportförbundet, Stiftelsen Friends och Hugo Stenbecks Stiftelse inom ramen för Trygga Ledare. Priset är en skräddarsydd utbildning från Stiftelsen Friends till ett värde av cirka 20 000 kronor.

Ungdomssektioner finns i de flesta av Svenska Ridsportförbundets föreningar och ungdomsinflytandet är reglerat i förbundets stadgar.

Ystad Ridklubb i Skåne har cirka 300 medlemmar och 175 ridande varje vecka.

Nomineringen lyder:
För ett fantastiskt engagemang för barn- och unga och inkluderande aktiviteter som utgår från barns egna villkor. Utifrån ledorden trygghet, gemenskap och glädje sätter Ystad Ridklubbs ungdomssektion tonen i stallet och är goda förebilder och trygga ledare för barn och unga.

Bilden ovan från vänster: Emma Persson, Ella Berggren Kulle, Johanna Ohlsson, Tindra Strand Pettersson, Maja Råberg, Clara Engström, Eva Bubina och Tyra Lundsten från Ystad RK:s ungdomssektion. Peder Fredricson, Svenska Ridsoprtförbundets ordförande Ulf Brömster, Centrala Ungdomssektionens Amber Widegren, projektledare Catrine Andersson och Li Åsebring, Stiftelsen Friends.


Pampig prisutdelning av Ridsportens Trygghetspris i Friends Arena.

Foto: Ystad RK

Publicerad:

Aktuellt