Annons
Annons

Kajsa har höga förväntningar på året

Kajsa Björe och Vinnie.

Text och foto: Jessica Ortiz Bergström

Kajsa Björe, 20 år, har stått stadigt i stallet i princip hela sitt liv. Och gjort det mesta rätt på hästryggen allt sedan dess. Nu är hon en av åtta ryttare i ATG Talang och ett år av inspiration och kunskap väntar.
– Jag älskar att lära mig nya saker så jag känner mig väldigt taggad inför året, säger Kajsa.

I ATG Talang ingår ett mentorskap, individuellt träningsstöd samt fyra avsuttna, obligatoriska träffar där ryttarna möter experter på olika områden.

En bra start

Första träffen hade de åtta nya deltagarna i slutet av november, på Bosön som är Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum.
– Det var två riktigt bra dagar. Både bra föreläsare och givande diskussioner i gruppen. Dessutom var det inspirerande att vara på Bosön bland så många andra idrottare, säger Kajsa.
Det är något av ett smörgåsbord av kunskap som ryttarna får ta del av under året. Mental träning, fysträning, kost, hästkunskap, management och medieträning är bara en del av allt som ryms i upplägget.
– Det är just det som är så viktigt; att jag kan få fördjupad kunskap i alla delar kring hästarna och kring mig själv, förutom själva ridningen. Och det är vad jag ser fram emot mest, att få lära mig massor av nya saker inom många olika ämnen som förhoppningsvis kan lyfta mig väldigt mycket i min satsning.

Bra sammanhållning

Utvecklingsbarhet, inställning, personlig profil och en genomtänkt plan för hästrekrytering väger tungt i uttagningen till ATG Talang. Förutom Kajsa är de andra ryttarna i årets upplaga hoppryttarna André Brandt och Erik Dahnelius, fälttävlansryttarna Amanda Andersson och Aria Ramkali och dressyrtrion Cecilia Bergåkra, Klara Svanberg och My Sandgren.
– Gemenskapen med andra som är i samma läge i karriären, att man har kommit en bit, men vill mycket längre, och att utbyta erfarenheter mellan grenarna är jätteviktigt. Innan första träffen kände jag bara killarna, men det blev snabbt en bra sammanhållning i gruppen och väldigt bra diskussioner, säger Kajsa.

Svenska Ridsportförbundets ryttarutvecklingsprogram finns på fem nivåer. Kajsa Björe har tidigare gått nivå tre och genom ATG Talang på nivå fyra är hon nu på nivån just under där seniorlandslaget tar vid.
– Jag har följt ATG Talang från sidan under flera år och nu kände jag att det passade in i min satsning att söka. Naturligtvis hoppas jag att det kommer bidra till att jag blir en bättre ryttare, men också att jag blir ännu mer professionell och att jag tar ytterligare ett steg på väg mot målet att ta en plats i seniorlandslaget, säger Kajsa.

ATG är med och utvecklar svensk ridsport tillsammans med Svenska Ridsportförbundet. ATG Talang är ett exempel på hur det möjliggör verksamhet som på riktigt gör skillnad och som är hållbar över tid.

Publicerad:

Aktuellt