Ett liv i ridsportens tjänst. Möt Mats Mellberg - Årets hederspristagare
Mats Mellberg från Sundby Ridskola är en pionjär och påverkare som under sina mer än 50 år i sporten utbildat generationer ryttare i ridning, säkerhet och hästvälfärd. På Ryttargalan tog han emot juryns Hederspris, och blev även hyllad av ridskolebarn från hemmaklubben som överraskade på plats.
– Ni lurade mig ordentligt, sa Mats Mellberg som kom för att hålla tal till ridskolehästen - och åkte hem med hederspriset.
När Mats Mellberg började på Solna Ridskola som åttaåring var det lika många tjejer som killar i ridgrupperna, ridlärarna var män och ridskolehästarna kom från armén.
– Ja det var ju kronhästar och ibland fick de rycka in i lumpen. Det var hästtyp med ganska låg halsansättning för det skulle vara lätt att sitta upp på den på myrar och så vidare. Och sen hade de ju en väldigt bra takt i trav för de skulle kunna trava hur länge som helst.
Mats Mellbergs djupa engagemang har berikat hästvärlden i decennier. Han har utvecklat generationer av både hästar och ryttare och inspirerat tusentals hästälskare att våga drömma stort. Nu liksom förr brinner för hästarnas bästa och har outtröttligt jobbat för att sprida kunskap om hästhållning, ridning och säkerhet, där han satte standarden för hela ridsporten. Han har haft många förtroendeuppdrag i förbundet och framför att på utbildningssidan, där han bland annat lade grunden till dagens hästskötarutbildning och skrev ridsportbibeln Hästhållning i praktiken, som också blev filmer. Mats Mellberg har också varit en viktig drivkraft i våra stora svenska ridsportevenemang som Ryttar-VM 1990, Stockholm Horse Show i Globen och senare Sweden International Horse Show.
Årets hederspris - Motivering
Pionjär, innovatör och påverkare. Mats Mellberg har varit ridsportinfluenser i över 50 år. och är hästvälfärden personifierad, långt innan ordet hästvälfärd ens var uppfunnet. I decennier har han jobbat för hästars bästa och utbildat generationer av ryttare. Han har lanserat hästskötarutbildningen, drivit utbildningsfrågor, skrivit säkerhetsbibel, examinerat yrkesfolk och startat succécuper som aldrig gör halt.
När ridskolornas förutsättningar varit under attack har han tagit strid och hållit folksportens fana högt. För mod och civilkurage är Mats signum. Men han är också en showman och stark drivkraft bakom succéerna med Ryttar-VM 1990, Stockholm Horse Show och senast SIHS. För vår hederspristagare är varje ponnybarn en hjälte, han månar om de minsta och får dem att glänsa i stora sammanhang. På Sundby har han sitt hjärta, en ridskola i världsklass som med prisad avel och verksamhet vinner SM-guld. Mats Mellberg en genuin hästmänniska, och en av svensk ridsports riktigt stora.
Ridgruppen Sågspånsdykarna hos Solna RK gjorde succé och här samlade Mats flera vänner som senare kom att bygga upp den svenska ridskolan och framför allt i Stockholmsområdet. Efter utbildningen till ridlärare på Strömsholm och jobb på Östermalms ridskola i Stockholm tipsade kurskamrat Fredrik von Krusenstierna från Ågesta Ridskola i Farsta om att den nya ridskolan tvärs över sjön behövde en ridskolechef.
– Det lät intressant, så jag sökte. Det var väl inte så många som gjorde det antagligen eftersom dåvarande generalsekreteraren (i Ridfrämjandet) Hans Ernmark sa att: ta inte honom, en kille bland tjejer, barn och ponnyer… Han kommer aldrig vara där mer än ett år. Han fick fel. Jag är ju kvar där fortfarande, säger Mats och skrattar.
Sedan dess har det gått 53 år.
Mats är fortfarande som ridskolechef på Sundby där han tillsammans med elever och personal byggt en fritidsgård och unik ridskola med egen avelsverksamhet.
När ridskolorna hotades av momspåslag 1995 efter inträdet i EU sa Mats och flera Stockholmsridskolor stopp.
– Vi ordnade en demonstration genom Stockholm en lördag förmiddag från Kunsgatan till Humlegården med 30 hästar och 1 500 barn från hela Sverige. En av våra tjejer från Sundby som var 14 år fick hålla tal i direktsändning i Dagens Eko. Resultatet blev 6% istället för 25 % moms. Det gjorde stor skillnad.
Det var som en del i uttagningskommittén för ponnydressyren som Mats insåg att Sverige behövde bättre ponnyer för att kunna konkurrera internationellt. Och det var på Ponny-EM 1992 som historien om hingsten Power Boy började. Mats var med och höll i spakarna för evenemanget och efter en lyckad placering av Tysklands mest framstående uppfödare på kungliga läktaren, fick Mats Mellberg köpa vilken framgångsrik tysk ridponny han ville.
–Så jag köpte en ponny som hette Powerboy som lämnat fina avkommor och vunnit Bundeschampionat. Det gjorde jag tillsammans med kollegan Olle Lindström från Vällingby. Och så började vi en svensk ridponnyavel.
Än idag har ridskolehästarna på Sundby Powerboy någonstans som morfar eller ännu längre bak.
- Vi har fött upp de flesta ponnyer här på ridskolan och sen utbildat dem. Det ger så mycket för både de som utbildar dem som lär känna ponnyn utan och innan vet precis hur den fungerar. Men också för eleverna såklart som får se hur hästar utvecklas från de kommer in i stallet och aldrig haft sadel eller träns tills de blir duktiga tävlingsindivider, säger han.
Vi har fött upp de flesta ponnyer här på ridskolan och sen utbildat dem.
För de som vill är tävling en del av utbildningen på Sundby. Allt börjar med bra grunder menar Mats. Rätt position, balans och följsamhet. Sen är det bara att köra på.
–Jag har sett varenda gräsmatta i det här landet tror jag. Och under en fyraårsperiod så vann vi faktiskt 200 nationella klasser i ponnydressyr. Och genom åren har vi haft fyra svenska mästare bland våra ridskoleelever. Och naturligtvis ett antal distriktsmästare och så vidare.
Genom åren har vi haft fyra svenska mästare bland våra ridskoleelever.
Hösten 1971 startade Mats och hans kompisar utbytestävlingen Stockholm Ponnycup där unga ryttare åkte till olika ridskolor och tävlade på varandras ridskoleponnyer.
–Det där vart ju jättepoppis och vi hade avslutning och hyrde hela biografen Draken i Stockholm. Det var en jättegrej. Och de håller på än idag de här cuperna. Och det är väldigt bra sätt att på en kort tid, för en liten kostnad, få bra erfarenhet.
Mats har också pappa till en rätt ny nationell dressyrcup för ponnyryttare upp till 12 år – Mats Mellberg Cup med final under Ponny-SM.
– Det är för att ryttarna ska komma igång i tid och se hur det går till. För jag har ju märkt att det blir för sent att åka och tävla internationellt första gången när man är 15, när man får tävla till man är 16. Det gäller att få erfarenhet tidigt och tända den här gnistan. Och det känns som att det är väldigt uppskattat. Dessutom extra roligt att alla som har vunnit den har sedan gått vidare och blivit landslagsryttare.
Publicerad: