Annons
Annons

Fonny från Bulycke RF är Årets ridskolehäst

Fonny från Bulycke Ryttarförening är Årets Ridskolehäst och Isabella Josefssons bästa kompis. Priset delas ut i samarbete med Stora Enso.

Foto: Susanne Walström

Hundratals hästälskare nominerar sina favoriter till Årets ridskolehäst, ett pris som delas ut i samarbete med Stora Enso. Vinnaren är ponnyn Fonny från Bulycke Ryttarförening.
– Det känns helt overkligt. Vad jag kan komma på så är priset det finaste en ridskolehäst kan få. Det är typ ridskolehästarnas Nobelpris, säger Isabella Josefsson, 14, som nominerade Fonny.

Ridskolehästar betyder så mycket för så många. Årets ridskolehäst är ett pris som hyllar alla fyrbenta hjältar på landets ridskolor, och delades ut på Ryttargalan 29 november.

– Det är ett fantastiskt pris. Det handlar om själva fundamentet; ridskolorna. Det är nära rötterna i hela sporten och engagemanget som finns på alla nivåer, säger Per Lyrvall, Sverigechef på Stora Enso, som står bakom priset.

Vad jag kan komma på så är priset det finaste en ridskolehäst kan få. Det är typ ridskolehästarnas Nobelpris

Isabella Josefsson, som bor i Torslanda, var på plats på Ryttargalan för att ta emot priset till Bulycke RF.
– Jag träffade Fonny första gången på knatteridningen när jag var fyra. Han är rolig att rida och betyder väldigt mycket för mig. Fonny är världens bästa kompis, säger hon.

Fonny, som hunnit bli 18 år, är ett gotlandsruss och trivs när allt är som vanligt.

– Han är lite som Nasse i Nalle Puh, kära nån då vad är det som händer, om han hör eller ser något oväntat. Men han är ändå alltid snäll och försöker göra sitt bästa, säger Linda Eriksson, stolt ridskolechef hos Bulycke RF.

Varje vecka rider cirka 300 elever på Bulycke ridskola på Hisingen utanför Göteborg. I stallet finns cirka 30 ridskolhästar.

– Jobbet som ridskolehäst hos oss innebär att man tas om hand varje dag av professionell personal, får bra foder och all vård och skötsel man behöver. Och så får man gå i en flock med många kompisar. Alla är individer och det är viktigt att vi anpassar uppgifterna på ridskolan efter varje hästs förmåga. Det är vårt ansvar som kollegor, säger ridskolechef Linda Eriksson.

Jobbet som ridskolehäst hos oss innebär att man tas om hand varje dag av professionell personal.

Nomineringen lyder:

”Han är tryggheten själv och en godhjärtad vän man kan lita på. En hjälte som bjuder alla på roliga ridpass. Och så är han så otroligt söt i hela sin person. Den här figuren kan förgylla hela dagar bara med sin uppsyn. För Isabella som nominerade honom är han världens bästa kompis.”

På landets cirka 430 ridskolor finns cirka 10 000 skolhästar. Det är Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion, RUS, som står bakom Årets ridskolehäst tillsammans med Stora Enso. Alla nominerade hästar är värda förstapriset. Här är de övriga finalisterna (utan inbördes ordning):

Vinnare: Fonny, Bulycke Ryttarförening
Lennart, Bengtsfors Ridklubb
Dennis, Lidköpings Ridklubb
Viktig, Ale Jennylunds Ridklubb
Ibiza, Hudiksvalls Ridklubb
Enya, Caprifolens Voltigeklubb
Seiko, Lurbo Ridklubb
Broken Zack, Åre Ridklubb
Attyrory Sean, Köpings Ridklubb
Madiba Laso, Katrineholms Ryttarförening

Publicerad:

Aktuellt