Annons
Annons

Dags för Idrottsgalan - ridsporten nominerad till två priser

Foto: Roland Thunholm

Ikväll klockan 20:00 direktsänds Idrottsgalan på SVT1. Ridsporten har chans på två priser i kategorierna Årets manlige idrottare och Årets ledare.

Det är Henrik von Eckermann och Henrik Ankarcrona som passerat nålsögat och blivit nominerade när Sveriges bästa idrottsprestationer ska hyllas på Idrottsgalan i Friends Arena måndag kväll den 22 januari 2024.

Henrik von Eckermann är nominerad i kategorin Årets manlige idrottare efter sin historiska världscup-mästartitel (Sveriges första någonsin i hoppning) och sommarens EM-guld i lag. Men kanske mest för sin imponerande höga jämnhet under 18 rekordartade månader som världsetta.

Henrik är mitt uppe i tävlingssäsongen och kan tyvärr inte närvara vid årets gala.
- Jag hade jättegärna varit där och är stolt över att vara nominerad bland så många framstående idrottare. Men i år fungerade det helt enkelt inte med tävlingsschemat, säger Henrik, som OS-laddar med tidig start på utomhussäsongen.

Jag får se till att vinna ett OS-guld så att jag får vara med nästa år.

- Jag vill ge mina hästar de bästa förutsättningarna att vara i toppform inför ett eventuellt OS och planerar tävlingssäsongen utifrån det. Eftersom jag inte bor i Sverige och har tävlingar nästan varje helg blev det för svårt att få ihop resorna denna gång. Jag får se till att vinna ett OS-guld så att jag får vara med nästa år istället, säger Henrik, som håller en extra tumme för sin förbundskapten ikväll.
- Jag följer galan på avstånd och hoppas att Henrik tar hem priset som årets ledare.

Henrik Ankarcrona är nämligen för fjärde gången i rad(!) nominerad som Årets ledare. Han är förbundskaptenen som brutit ny mark och lett sitt lag till tre mästerskapsguld på lika många år. Med sommarens EM-guld fullbordade hans hopplag en helt makalös och historisk trippel inom svensk idrott. Aldrig tidigare har ett svenskt lag varit regerande olympiska, världs- och europamästare samtidigt.

Nominerade Årets Ledare

  • Henrik Ankarcrona – Ridsport
  • Peter Gerhardsson & Magnus Wikman – Fotboll
  • Rasmus Jonsson & Anders Kristiansson – Beachvolleyboll
  • Johannes Lukas – Skidskytte

Nominerade Årets Manlige Idrottare

  • Armand Duplantis – Friidrott
  • Henrik von Eckermann – Ridsport
  • Sebastian Samuelsson – Skidskytte
  • Daniel Ståhl – Friidrott

Ingen nominering till hopplaget

Tyvärr räckte inte hopplandslagets EM-guld för att bli nominerade i kategorin Årets Lag. Här nominerades istället Vilma Bobeck & Rebecca Netzler – Segling, Damlandslaget – Fotboll, Jonatan Hellvig & David Åhman – Beachvolleyboll, samt Herrlandslaget – Bordtennis.

Här hittar du alla nominerade till Idrottsgalan 2024 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Följ Idrottsgalan på TV

SVT1 direktsänder galan klockan 20:00-22:30. På SVT Play Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. startar sändingen redan klockan 18:45 med banketten.

Årets nomineringsjury

Björn Eriksson (Ordförande)
Anna Friberg
Karin Frick
Anders Lindblad
Lars Markusson
Frida Nordstrand
Johanna Ojala
Michael Sjölin
Hans Säfström
Roberto Vacchi
Emelie Öhrstig

Publicerad:

Aktuellt