Annons
Annons

Kritik mot IOK:s beslut om ryska och belarusiska idrottare på OS

Svenska Ridsportförbundet är starkt kritiska mot IOK:s beslut att låta ryska och belarusiska idrottare tävla på OS.

Internationella Olympiska Kommittén (IOK) beslutade i veckan att låta ryska och belarusiska idrottare tävla under neutral flagg under OS i Paris 2024 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Svenska Ridsportförbundet är kritiska mot beslutet, en kritik som delas av såväl Riksidrottsförbundet som av våra nordiska grannländer.

– Det är otroligt tråkigt att IOK valt den här vägen. Situationen i Ukraina har inte förändrats, ändå väljer IOK att se mellan fingrarna och öppna upp för deltagande i OS. Idrottsrörelsen har kraft att sätta press på de här länderna och då måste vi använda den kraften, säger Johan Fyrberg, generalsekreterare för Svenska Ridsportförbundet.

Kritik mot FEI:s beslut

I november riktade Svenska Ridsportförbundet också kritik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. mot det internationella ridsportförbundet FEI:s beslut att öppna upp för ryska och belarusiska idrottare på internationella tävlingar. Under FEI:s årsmöte motsatte sig såväl Sverige som övriga nordiska ridsportförbund beslutet.

– Inom den internationella ridsporten har Sverige hela tiden argumenterat mot att släppa in Ryssland och Belarus i värmen. Vi har varit en ledande aktör i det och när både FEI och IOK nu valt att öppna upp för ryska och belarusiska idrottare är det viktigt att vi fortsätter vara tydliga med vad vi tycker, säger Johan Fyrberg.

Publicerad:

Aktuellt